Deler gratis ud ved Bilka

En kvinde måtte sande, at ikke alle havde lyst til at holde afstand. Foto: Shutterstock

I en periode på knap to uger vil det være muligt at hente det gratis ved Bilka.

Nu ser et nyt makkerskab dagens lys. Det drejer sig om Bilka, der har slået pjalterne sammen med Danmarks Naturfredningsforening. Målet er klart: Der skal ryddes op i den danske natur. Det fortæller de to i en pressemeddelelse onsdag. 

"Fra den 6. – 18. april kan du være med til at passe på den danske natur sammen med Bilka og  Danmarks Naturfredningsforening. I forbindelse med den årlige affaldsindsamling uddeler Bilka  gratis indsamlingssække. For hvert kilo affald, der bliver samlet ind i hele Danmark, donerer  Bilka 1 krone til Danmarks Naturfredningsforening."

Læs også

Forældre fik repareret varmefyr: Fik et chok da de så regningen

I år er der særligt fokus på take away-affald og 185.000 danskere forventes at deltage.  

"Corona-epidemien har betydet, at vi danskere har brugt naturen ekstra meget. Hundredtusinder af  danskere har gået ture og opholdt sig mere udenfor end normalt. Det har desværre også betydet,  at der er kommet mere affald i naturen. Blandt andet fra take away-måltider, fordi mange har  brugt naturen som spisested. Det er i fokus i forbindelse med den årlige affaldsindsamling som  Danmarks Naturfredningsforening står bag." 

Derfor kan du nu – sammen med Bilka – være med til at passe på den danske natur i dit  lokalområde. Bilka deler nemlig gratis indsamlingssække og sorteringsfoldere ud til både børn og  voksne. Derfor opfordrer Bilka til at tage sække og foldere med, når man er nede og handle, så  flest muligt kan være med til at holde Danmark ren for skrald.  

Donerer en krone per kilo

For hvert kilo affald, der bliver samlet ind i hele Danmark, donerer Bilka 1 krone til Danmarks  Naturfredningsforening. Forrige år blev der samlet 156.000 kilo affald sammen i løbet af affaldsindsamlingen, og derfor donerede Bilka 156.000 kr. På grund af corona-epidemien blev der  samlet mindre affald sidste år, men Bilka donerede alligevel samme beløb. I år er det sjette gang,  at Bilka støtter op om projektet.  

”Affaldsindsamlingen er et fremragende initiativ, som fjerner affald, der ikke hører til i naturen.  Samtidig er projektet også forebyggende, fordi det sætter fokus på danskernes affaldsvaner og får  os til at tænke os bedre om. For Bilka giver det ekstra god mening, fordi vi kan gøre en forskel  lokalt i områderne omkring vores 19 varehuse. Derfor er vi meget glade for at være med i  projektet,” siger Mark H. Nielsen, direktør i Bilka.  

Normalt afholder Bilka også ’Affaldsskole’ for skoleklasser og børnehaver, hvor børnene lærer om  affaldshåndtering. På grund af corona er dette arrangement udskudt i år, og Bilka håber på at  afholde projektet efter sommerferien. Derfor håber Mark H. Nielsen, at både unge og gamle vil  støtte op om den store affaldsindsamling: 

”Vi håber, at rigtig mange vil være med til at gøre en forskel, og vi opfordrer alle til at tage  ægtefællen, familien eller skoleklassen med ud i naturen og samle affald op,” siger Mark H.  Nielsen. 

Fokus på take away-affald  

Hos Danmarks Naturfredningsforening har de valgt i år at sætte fokus på affald fra take away-mad.  Det er der en særlig grund til. For ifølge projektleder Charlotte Juul har danskerne brugt naturen  ekstra meget det seneste år.

Desværre har de også efterladt ekstra meget affald som poser,  kaffekopper, pølsebakker, pizzaæsker, sushi-bakker, kina-bokse og lignende i naturen. I forvejen er  Danmark det land i EU, der genererer mest affald. Det bliver til 781 kilo per dansker om året, som  er 300 kilo over gennemsnittet.  

”Vi danskere skaber meget affald, og når vi laver indsamlinger, så får vi samlet tonsvis af affald op.  Men samtidig får vi også gjort danskerne bevidste om, at hvert et cigaretskod gør en forskel. Det  betyder meget om tusindvis af danskere tager deres cigaretskod med hjem eller smider det, hvor  de står,” siger Charlotte Juul.  

Hos Danmarks Naturfredningsforening er de meget taknemlige for samarbejdet med Bilka. 

”Bilka hjælper os med at få mange danskere ud og samle affald. De giver stor synlighed i aviser og sociale medier, de har containere på deres p-pladser og donerer indsamlingssække. Derudover donerer Bilka også 1 kr. pr. kg. indsamlet affald. Det er en kæmpe hjælp, som bl.a. bruges til  læringsmateriale til skoler og institutioner. Vi ved fra lærere og pædagoger at de benytter  materialerne hele året, og gennem en befolkningsanalyse, peger danskerne præcis på  undervisning, som den vigtigste indsats, for at vi kommer affaldsproblematikken til livs. Så dermed  er Bilka med til at sikre både en renere natur, og at flere danskere holder naturen ren – ikke bare i  dag, men også på lang sigt,” siger Charlotte Juul.  

3 ud af 4 danskere mener, der ligger for meget affald 

Gennem Danmarks Naturfredningsforenings befolkningsundersøgelse, siger 65 procent af  danskerne, at der er for meget affald i naturen.  

Med årets Affaldsindsamling forventes 185.000 danskere at samle affald rundt om i hele Danmark.  Der er oprettet intet mindre end 4.200 indsamlinger gennem Danmarks Naturfredningsforening,  hvilket er rekordhøjt. Rigtig mange skoler og institutioner deltager som en fast tradition, men i år  har private, foreninger og virksomheder også fået øjnene op for Affaldsindsamlingen.  

Sådan deltager du i Affaldsindsamlingen sammen med Bilka:  

Fra 6. april til og med 18. april kan alle kunder hente indsamlingssække og sorteringsfoldere i  Kundeservice i landets 19 Bilka-varehuse. Der er både børne-og voksensække.  Når affaldet er indsamlet, kan det afleveres på parkeringspladsen ved den lokale Bilka, hvor en  sorteringscontainer står parat. Affaldet sorteres i seks forskellige fraktioner.

Læs også

Tragisk ulykke: 61-årig mand død

 

 

Dagens Gossip