Derfor hører mange ikke sirenerne

Skrevet af Mathias Madsen

04/05/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En forholdsvis stor del af Danmarks befolkning har ikke mulighed for at høre sirenerne.

Dagens topnyheder

Første onsdag i maj er traditionen tro dagen, hvor Danmarks sirenevarslingssystem bliver afprøvet, og der fra klokken 12 til 12:15 kan høres den uhyggelige lyd af sirener over det meste af landet. 

Den årlige afprøvning har fundet sted én gang om året siden 1994 og i år var ingen undtagelse.

For få timer siden lød sirenerne af flere omgange, før de blev afblæst med ét langt hyl. Mange borgerne har dog slet ikke bemærket, at sirenerne blev afprøvet, og det kan man på Facebook se, at flere undrer sig over.

Sirener er jo til for, at alle bliver advaret i tilfælde af katastrofer og nødsituationer, så hvorfor kan alle ikke høre dem?

Dét er der en helt enkel forklaring på. 

Ifølge Beredskabsstyrelsen, som er ansvarlige for den årlige test, er det nemlig 'kun' cirka 80 procent af de danske adresser, der kan høre sirenerne. 

Det skyldes, at lyden kommer fra i alt 1078 sirener, der er spredt ud over alle danske byer med 1.000 indbyggere eller mere. 

Hvis man bor på landet eller i en by, som har mindre end 1.000 indbyggere, er der altså stor sandsynlighed for, at man slet ikke kan høre sirenerne, når de testet første onsdag i maj, men heller ikke når det er alvor - men bare rolig!

Ifølge Beredskabsstyrelsen vil de resterende 20 procent, som ikke kan høre sirenerne, blive advaret af politiets mobile sirener, hvis katastrofen indtræffer, og der for alvor bliver brug for sirenevarslingssystemet.