DMI med trist nyt: Udsender kategori 1-varsel om voldsomt vejr

Skrevet af Emil Martesen

09/02/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
DMI udsender en kategori 1-varsel om voldsomt vejr.

Mest læste i dag

Som vinterferien nærmer sig, står Danmark over for en uge med ekstremt vejr, der kan kulminere med kraftige snefald.

Sådan lød meldingen så sent som for et par dage siden, og som mange danskere pakker taskerne og gør klar til at tage hul på vinterferien, sender vejrguderne en uventet gæst over landet.

De vinterlige tendenser har allerede meldt sin ankomst og inden længe strømmer koldere luft en overgang ned over Danmark fra nordvest, og kan give endnu flere snebyger mange steder.

For når mange danskere inden længe tager hul på vinterferien eller weekenden, så bliver det med stor sandsynlighed i hvad der meget vel kan ligne snestormslignende tilstande.

De lægger heller ikke skjul på, at en front med udbredt sne bevæger sig fredag op over landet fra sydvest. Sneen begynder at falde fredag morgen i Sønderjylland, den når Århus og København omkring middag og rammer Nordjylland fredag aften og natten til lørdag.

Det er et ret langvarigt snevejr. Det kan tage 12-18 timer fra sneen begynder at falde, til den enten går over i regn eller ophører.

Men det er ikke kun sneen der giver problemer.

En kraftig vind har også fået sit tag over Danmark, og det går ikke stille for sig på Østsjælland fra sydspidsen af Amager til Storstrømmen, hvor der fredag aften varsles om forhøjet vandstand.

Det har fået DMI til at udsende en kategori 1-varsel, hvor vandstanden ventes at toppe på 115 cm til 130 cm over normal vandstand. Natten til lørdag falder vandstanden igen ned til mere normale niveauer.

De forhøjede vandstande skyldes en vedvarende østenvind.

Men det stopper ikke her.

Fra fredag aften forventes der efterhånden plusgrader, og i overgangen til mildere vejr, løfter DMI sløret for en risikomelding om isslag.

Det kan give spejlglatte overflader på meget kort tid og kan give anledning til farlige situationer på vejene.