DMI melder om masser af sne: Her bliver der mulighed for snemænd og sneboldskamp

Skrevet af Emil Martesen

28/11/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
DMI melder om masser af sne.

Dagens topnyheder

For et stykke tid siden, da den første sæsonprognose så dagens lys, var der ingen indikationer på sne i november måned, men nu har piben fået en anden lyd.

Og så sent som for et par dage siden blev det meste af landet ramt af de vinterlige byger.

Men det stopper ikke her.

De vinterlige byger har endnu engang lagt vejen forbi Danmark og har fået det meste af landet dækket af sne - og med sneen har en massiv kulde fået sit tag over Danmark.

Og i nat er Danmark for alvor blevet kølet ned i løbet af natten, idet kold luft fra Nordskandinavien er strømmet ned over landet fra nord og nordøst.

'Vinderne' af den laveste temperatur i nat er indtil videre kåret til Nordsjælland, hvor der i Sjælsmark er blevet målt 7,7 frostgrader. Temperaturen kan flere steder nå at falde lidt endnu og vil ikke stige igen engang før efter solopgang.

Og selvom solen står op og dagen udfolder sig, fortsætter den kolde luft med at strømme ned over os fra nordlige retninger, hvilket giver temperaturen trænge kår for at stige. Generelt ser det ud til, at hele landet kan se frem til dagsfrost, hvor temperaturen kun ved kysterne vil kunne snige sig op omkring frysepunktet, da havvandet stadig er relativt lunt.

Det skriver DMI.

Det relativt lune havvand er mellem 4 og 9 grader varmt, og den store forskel mellem hav- og lufttemperatur giver gode betingelser for, at der kan dannes byger over hav. Når den kolde luft bevæger sig indover havet, får den tilført både fugt og varme nedefra, hvilket får luften nær overfladen til at stige til vejrs. Herved dannes skyer, der efterhånden kan udvikle sig til byger. Den kolde luft gør, at nedbøren, der falder fra skyerne, vil falde som sne.

Derved bliver det vindretningen, der er herre over, hvem der får mulighed for at bygge snemænd og lege sneboldskamp. Den nordøstlige vind giver forøget sandsynlighed for snemænd i Østjylland, trekantsområdet og på Nordfyn, hvor den kolde luft fra Sverige får rig mulighed for at opsamle fugt fra det relativt lange stykke over Kattegat.

Og i løbet af dagen i dag drejer vinden over i det mere nord- og nordvestlige hjørne, hvilket omrokerer på snemands-sandsynligheden. De nordjyske kyster står fortsat for skud, men den vestlige komponent af vinden forøger sandsynligheden langs Nordsjællands kyst, i Storebæltsregionen samt på nordvestlige Falster.