DMI melder om tæt på 10 graders frost

Skrevet af Emil Martesen

27/11/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det bliver en kold omgang.

Dagens topnyheder

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har i lang tid undladt at inkludere sne i deres måneds- og sæsonprognose. 

Dog er der nu sket en markant ændring i prognoserne, og der tegner sig et billede af, at vinteren endelig viser sit sande ansigt.

For et stykke tid siden, da den første sæsonprognose så dagens lys, var der ingen indikationer på sne i december måned, men nu har piben fået en anden lyd.

Og så sent som i går blev det meste af landet ramt af de vinterlige byger.

Men det stopper ikke her.

Der er nemlig god grund til at finde både handsker og huer frem, for med de vinterlige byger følger en bidende kulde, der for alvor får sit tag over Danmark i den kommende uge.

Snemængderne vil dog være noget ujævnt fordelt, og det skyldes flere faktorer.  

Især ved kyster med pålandsvind kan man se frem til sne i perioder. Det skyldes, at når en kold vind blæser hen over det endnu ret varme havvand, så dannes der byger. Bygerne driver med vinden ind over kysterne, og er luften kold nok, så falder nedbøren som sne. Da vinden i de kommende dage hovedsageligt blæser fra nordøst, er det især nord- og østvendte kyster, der vil blive ramt af de såkaldte Kattegat- og Østersøbyger.

En anden kilde til sne de kommende dage er, at flere små lavtryk med tilhørende fronter trænger sig på fra vestlige retninger. Alt efter lavtrykkenes præcise baner kan de give slud eller sne til især de vestlige og sydvestlige dele af landet.

Det skriver DMI.

Samtidig med muligheden for sne bliver det ret koldt, og vi kan vente bidende kolde morgener samt dagsfrost flere dage, så man kan vist roligt sige, at vinteren har gjort sit indtog.

Allerede når mandagen lakker mod enden melder den bidende kulde sin ankomst med temperaturer ned mellem 1 og 8 graders frost, i Jylland lokalt koldere, og svag til jævn vind fra skiftende retninger, ved kysterne stedvis frisk vind.

Og der er ingen grund til at ånde lettet op.

For resten af ugen byder også på massiv kulde med nattetemperaturer dalende til 8 graders frost.