DMI slår alarm med sjælden kategori 3-varsel: Her rammer meget farligt vejr

18/10/2023 15:32

Emil Martesen

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
DMI løfter sløret for noget så sjældent som en kategori 3-varsel.

Mest læste i dag

DMI's forvarsel til weekenden er nu blevet både udvidet og opgraderet.

I starten af ugen udsendte DMI et varsel, der lød på forhøjet vandstand. Her blev det forvarslet, at der fra fredag klokken 00 og frem til lørdag klokken 00 ventes forhøjet vandstand ved det sydlige Lillebælt og sydfynske Øhav grundet en kraftig østenvind.

Men det bliver vildere end det.

Her til eftermiddag har DMI nemlig både opgraderet og udvidet det tidligere forvarsel kategori 3. DMI skriver følgende om et kategori 3-varsel:

"Følg myndighedernes råd. Vær forberedt på, at der er høj risiko for, at vejrudviklingen kan påvirke dig og dine omgivelser og forstyrre samfundets funktioner."

I løbet af torsdagen forventes øget vind, op til kulingstyrke, og fredag forventes vinden at nå hård kuling, i den sydlige del stedvis stormende kuling med vindstød af stormstyrke. Det er først i løbet af søndagen, at vinden forventes at aftage til under kulingstyrke.

Den kraftige østlige vind betyder, at der især i Østersøen, sydlige del af Lillebælt og den Sydøstsjællandske kyst vil blive presset en stor mængde vand ind på kysterne fra den Botniske Bugt.

Værdierne for vandstanden i løbet af fredag og lørdag er endnu usikre, men DMI varsler for områderne, hvis vandstanden forventes at overstige varslingsgrænser for de berørte områder.

De seneste prognoser peger på, at vi flere steder i områderne når over varslingskriteriet.

Varslingskriterierne for de berørte områder overstiger 125cm over DVR. Udover de generelle varslingskriterier kan der lokalt være andre varslingskriterier. De berørte beredskaber og havne vil løbende blive underrettet.

Herunder kan du se hvilke områder, der bliver påvirket.