DR med overraskende afsløring: Disse danskere står til stort skattesmæk

14/11/2023 14:25

Emil Martesen

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En række danskere står til stort skattesmæk.

Mest læste i dag

Flere tusinde danskere skal gøre sig klar til et hårdt 2025.

En skattereform, der skulle gøre det danske skattesystem mere retfærdigt, kan ende med at ramme boligejere som en boomerang.

DR afslører nu, at det komplekse regnestykke bag den såkaldte skatterabat kan få uforudsete konsekvenser for titusindvis af danskere.

I centrum for problemet står boligejere, hvis ejendomsværdiskat stiger, samtidig med at grundskylden falder eller omvendt. Det nuværende system er ikke designet til at håndtere en sammenkobling af disse to skatter, hvilket skaber en kattepine for visse boligejere.

For eksempel kan en situation opstå, hvor en boligejer i 2024 står over for en stigning på 10.000 kroner i skat, samtidig med at grundskylden falder med 15.000 kroner. Trods det komplicerede regnestykke vil skatterabatten blive udbetalt på de 10.000 kroner, selvom de 15.000 kroner i realiteten skulle have været fratrukket.

Problemet forventes at påvirke mere end 10.000 mennesker, især i hovedstadsområdet. Selvom det kan synes som en fejl, bekræfter DR, at det er sket med åbne øjne, og Folketinget har godkendt modellen.

De nye ejendomsvurderinger har været plaget af problemer, og flertallet af dem er stadig så fejlagtige, at de ifølge Rigsrevisionens rapport fra 2013 ville være ulovlige.

Seneste undersøgelser viser, at udfordringerne fortsætter, hvilket kaster tvivl over hele reformens effektivitet.

Skatteboomerangen, som boligejerne kan risikere i 2025, rejser spørgsmål om nødvendigheden af yderligere justeringer i det danske skattesystem for at undgå utilsigtede konsekvenser for de berørte borgere.