"Dybt beklagelig" fejl i forbindelse med Kofods rejser har kostet samfundet mindst 500.000 kroner

Skrevet af Mathias Madsen

04/05/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Det er ikke god nok, længere er den ikke," erkender Udenrigsministeriet.

Dagens topnyheder

Udenrigsminister Jeppe Kofod brugte alene i 2021 3.556.116 kroner på privatfly, hvilket er mere end tre gange, hvad hans forgænger Anders Samuelsen brugte på 2,5 år. 

Nu har B.T. afsløret, at den regning kunne have været væsentlig mindre.

Udenrigsministeriet har nemlig 'glemt' at få refunderet regninger for privatfly for flere hundrede tusinde kroner, og ministeriet opdagede faktisk først fejlen, som de selv beskriver som "dybt beklagelig," da avisen kontaktede dem. 

Det er nemlig sådan, at Udenrigsministeriet kunne have fået refunderet mindst 567.591 kroner fra EU for flyrejser, som Kofod har foretaget i EU-sammenhæng. 

Ministeriet har dog ikke modtaget én eneste krone af de mere end en halv million kroner, fordi de har 'glemt' at anmode om refussion, selvom de er forpligtede til at gøre det, og de opdagede først fejlen i marts 2022, da B.T. begyndte at stille spørgsmål. 

"Det er dybt beklageligt, at vi ikke har anmodet om refusion hos EU. Det er ikke godt nok, længere er den ikke. Vi har etableret nye procedurer for at sikre, at man ikke begår lignende fejl med ansøgning af refusion igen," har Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice, udtalt. 

"Det er ganske enkelt pinligt. Det er bestemt ikke godt, at man åbenbart først bliver opmærksom på problemet, når I spørger ind til det," har Per Nikolaj Bukh, som er professor i offentlig økonomistyring ved Aalborg Universitet, udtalt. 

Han forklarer desuden, at "det ligner noget, der vil påkalde sig revisionsmæssig kritik," da ministeriet er forpligtet til at søge om refussion, selvom der havde været tale om små beløb på få tusinde kroner.