Dyrevenner kæmper for 'Hvaldimir': Eksspion plages af turister

Foto: Shutterstock.com

En gruppe miljøforkæmpere og dyrevenner søger i øjeblikket et tilflugtssted for en hvidhval, der tidligere er blevet anklaget for at være en russisk spion.

Findes der noget bedre end en virkelig god spionfilm? Det er der sikkert mange meninger om, men denne historie er næsten sådan en film værdig i sig selv. 

Læs også

Fanget på video: Balkon-fest ender helt galt

Om end hovedpersonen ville være en noget anderledes karakter, end vi normalt ser i spionfilm, og det er næsten med garanti sikkert, at denne histories hovedperson, ikke drikker martinier. Hverken ‘shaken’ eller ‘stirred’.

Den mærkværdige historie startede i april 2019. Her blev en hvidhval, senere døbt Hvaldimir, opkaldt efter den russiske præsident Vladimir Putin, blev først opdaget i Norges farvande. 

Det lyder måske ikke videre tankevækkende, men det store dyr var udstyret med en sele, kameramontering med teksten 'Equipment St. Petersburg'.

Undersøgelser af det store pattedyrs velfærd, og hvor det kommer fra har været i gang siden hans han først blev opdaget, men til ingen nytte. Så selvom hvalen, og den udstyr ved første øjekast, synes at være en form for russisk spion, virker dette højst usandsynligt, og Hvaldimirs historie er derfor stadig i høj grad et mysterie. 

Ikke desto mindre har hvalen og hans historie, tiltrukket sig en hel masse opmærksomhed. Ikke blot som resultat af den mystiske baggrund, men også fordi hvalen er smuk, og social anlagt. 

Jørgen Ree Wiig, en søfarende inspektør, der ifølge Unilad var blandt de første til at se hvalen, fortalte BBC News:

”Jeg så hvalen og tænkte, at dette virkelig er noget. Jeg vidste, at denne situation var helt unik,”

Mens Norges nationale efterretningstjeneste stadig ikke har været i stand til at bekræfte deres teori, mener den, at "hvalen sandsynligvis har været en del af et russisk forskningsprogram.".

Ifølge Viktor Baranets, en pensioneret russisk oberst, blev hvidhvaler brugt til "opgaver med indsamling af civile oplysninger" i stedet for at udføre åbenlyse militære missioner.

Kort efter sin redning, endte Hvaldimir i en nærliggende havn i Hammerfest. Efter at have kæmpet for at brødføde sig selv blev landets fiskeridirektorat involveret for at sørge for, at hvalen fik de rette mængder mad.

I juli 2019 forlod han havnen og har været en 'fritsvømmende hval' lige siden. Man kunne tro, at det var enden på Hvaldimirs liv som en kendt hval, men det har ikke været tilfældet. Mens myndigheder, både russiske og norske, ikke længere holder opsyn med hvalen, er interessen fra turister og civile ikke blevet mindre. 

Og det har ikke været sundt for det smukke væsen. Derfor har filmskaber Regina Crosby nu startet en kampagne, der har til måls at finde et fristed, hvor Hvaldimir blot er en hval, og ikke en turistattraktion.

Velgørenhedsorganisationen OneWhale støtter op om kampagnen, og mener at en fjord skal afspærres bare for Hvaldimir og kaldte ideen et 'enormt, åbent havreservat'.

Regeringen har udtrykt interesse for dette, men fremskridtene går langsomt. For nu, fortsætter han med at strejfe relativt frit, kun lejlighedsvis afhængige af de lokales støtte i form af mad, men det har sin pris. 

Hvalen får nemlig ikke den fred og ro, sådan et dyr har brug for, og OneWhale frygter at Hvaldimir kan blive plaget ihjel af turister, der enten konstant vil lege med hvalen, eller så tæt på at de kan tage selfies med den.

Læs også

Et sandt mareridt: Turist fanget på kollapsende bro i stormvejr