Dyster advarsel om kræft: "Færre vil overleve"

Skrevet af Mathias Nielsen

04/09/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den nuværende udvikling går den gale vej, og det bekymrer Kræftens Bekæmpelse.

Dagens topnyheder

Cancer har fyldt meget i det danske sundhedssystem i de sidste mange år. Det skyldes blandt andet at rigtig mange danskere desværre rammes af den frygtelige sygdom, som desuden også slår mange ihjel.

Kræftens Bekæmpelse kæmper løbende for at forbedre både behandling og forebyggelsen af cancer blandt danskerne. For eksempel har man en gang om året Knæk Cancer uge på TV 2, hvor tusindvis af danskere altid er gode til at donere penge til blandt andet forskning i cancer.

Og selvom mange overlever cancer, så går det ifølge Kræftens Bekæmpelse den gale vej. Nye tal fra Sunhedsdatastyrelsen viser nemlig, at det kun er 24 procent af kvinderne i Region Hovedstaden, der bliver behandlet for brystkræft til tiden, mens det gælder for 42 procent i Region Sjælland.

Altså en forskel på hele 18 procent i samme land. De to regioner er i øvrigt de lavest rangerende i landet med hensyn til at operere for brystkræft hurtigt.

Alle landets regioner har ellers lavet en fælles målsætning om, at 90 procent skal behandles til tiden. Her er der lige nu lang vej igen.

Den er dog også gal med andre kræftpakkeforløb end brystkræft. Således viser landsdækkende tal, at blot 74 procent af alle kræftpakkeforløb bliver gennemført til tiden.

Det er et fald på syv procentpoint på blot tre måneder, og samtidig det laveste nogensinde målt, siden man i 2013 begyndte at indsamle sådanne data om kræftområdet.

- Det er meget foruroligende, at vi nu får den laveste målopfyldelse nogensinde. Det skulle jo gerne gå den anden vej. Det er udtryk for, at vi har et presset sundhedsvæsen, som også på kræftområdet viser, at vi ikke kan leve op til de ting, vi har lovet hinanden, siger Jesper Fisker, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse til TV 2 Lorry.

I Region Sjælland har man næste år afsat ekstra 36 millioner til kræftområdet. Det håber regionsrådsformand Heino Knudsen (S) er nok.

Hos Kræftens Bekæmpelse er det dog langt fra nok at håbe. Her mener Jesper Fisker nemlig, at man lige nu gambler med danskernes liv.

- Det er jo en grund til, at man har indført de lægefagligt begrundede forløbstider. Kræft er en akut sygdom, hvor tid er afgørende. Jo længere man venter på at komme i behandling, jo dårligere er chancen for at overleve. Så det er bekymrende, siger Jesper Fisker.