Efter 15 år og millioner af kroner: Nu er dronning Margrethes svinedyre sarkofag færdig

Skrevet af Emil Ryttergaard

23/04/2018
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Efter 15 års arbejde kan offentligheden nu for første gang opleve den sarkofag, som dronning Margrethe skal stedes til hvile i.

Dagens topnyheder

Det har været en af de mest omdiskuterede kunstværker i nyere tid, men nu er den langt om længe færdig.

Siden 2003 har kunstner og professor Bjørn Nørgaard arbejdet på et gravmæle til dronning Margrethe, og nu kan offentligheden for første gang opleve det færdige kunstværk, der nu er opstillet og står i Sankt Birgittas Kapel i Roskilde Domkirke, skriver Kongehuset i en pressemeddelelse.

- Hendes Majestæt Dronningens gravmæle er nu opstillet og står i Sankt Birgittas Kapel i Roskilde Domkirke. Her vil Dronningen blive stedt til hvile ved siden af næsten 40 danske konger og dronninger fra den tidlige middelalder og frem til i dag.

Oprindeligt skulle både prins Henrik og dronning Margrethe stedes til hvile i sarkofagen efter deres død. Men prins Henrik ændrede mening i 2017, hvor han i stedet fik sin aske spredt, blandt andet i Fredensborg Slots private have.

Ifølge Kongehuset består sarkofagen af flere dele, der symboliserer regentparrets virke. Soklen er udformet i sandsten fra Frankrig, og de tre søjler, der bærer sarkofagen, er i henholdsvis dansk granit, færøsk basalt og grønlandsk marmor.

Sådan ser sarkofagen ud efter opstillingen i Roskilde Domkirke. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset

Det har taget 15 år og kostet cirka 29 millioner kroner at lave det knustfærdige gravmæle. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset

Elefanthovederne på søjlerne er støbt i sølv. Selve sarkofagen er i støbt glas, og i et hulrum i glasset er der på indersiden sandblæst to liggende figurer, der repræsenterer Dronningen og Prins Henrik. På toppen findes allegorier, heraldik og symboler i forgyldt bronze.

Det er dog ikke muligt at se gravmælet endnu, hvis man besøger Roskilde Domkirke.

For selve sarkofagen er tildækket og sarkofagen vil først blive vist som skue efter dronningens død.

Ifølge Ekstra Bladet, så har gravmælet kostet 29 millioner kroner, hvor at selve glaskonstruktionen har kostet 9,7 millioner kroner, og ifølge Kongehuset er omkostningerne ‘holdt indenfor Folketingets fastsatte bevilling på finansloven,’ som det står i pressemeddelelsen.  

Mascha Vang taler ud: Afslører fremtidsplaner med ny kæreste