Efter skandale på skandale: Nu sker det for første gang i 43 år

06/11/2023 10:33

Emil Martesen

Indland
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der er lagt i kakkelovnen til nogle gode dage, når de efter 43 år lægger vejen forbi Danmark.

Mest læste i dag

Efter næsten et halvt århundredes fravær, ruller Danmark den røde løber ud for det spanske kongepar, der ankommer til et tre dages statsbesøg.

Dette besøg markerer et vendepunkt for det spanske monarki, som har været igennem en turbulent periode med skandaler og tabt folkelig opbakning.

Det skriver Ekstra Bladet.

Dronning Margrethe vil agere vært for kong Felipe og dronning Letizia, der starter deres besøg med en officiel modtagelse på Amalienborg og en gallamiddag på Christiansborg Slot.

Sidste gang det spanske kongehus besøgte Danmark var tilbage i 1980, hvor kong Juan Carlos og dronning Sofia var de kongelige gæster.

Men siden da er der løbet meget vand i åen, og den tidligere konge har levet i eksil efter en række skandaler, der har rystet det spanske monarki i sin grundvold.

Kong Felipe har siden sin tiltrædelse arbejdet ihærdigt for at genoprette monarkiets anseelse.

Og denne indsats har båret frugt, og kongens beslutning om sjældent at lade sig fotografere med sin far understreger en klar distancering fra fortidens fejltrin.

I centrum for det spanske kongehus' fremtid står kronprinsesse Leonor, som har vundet folkets hjerter og skabt en 'Leonor-mani' i Spanien. Hendes nylige optræden i parlamentet, iført en kjole fra en genbrugsbutik, kan ses som et symbol på en ny æra af ydmyghed og ansvarlighed i det spanske kongehus, noget som det spanske folkefærd har higet efter.

Og for første gang i 43 år aflægger det spanske kongehus statsbesøg i Danmark, når der senere i dag, mandag, løber en officiel modtagelse af stablen.

Kong Felipe og dronning Letizias besøg i Danmark varer i tre dage.