Eksperter: Slet denne populære app

Shutterstock.com

Appen samler så meget personfølsomt data om sine brugere, at man bør slette den fra sin smartphone, siger eksperter.

Det er appen TikTok, der er tale om. På ganske få år er TikTok stormet ind på millioner af unges smartphones. Alene i USA har appen mere end 100 millioner brugere.

Læs også

Far opdagede SMS på søns telefon: Tvang ham til at gå til politiet

I Danmark er det især i den seneste tid, at appen er blevet mere populær, og lige nu ligger appen nummer seks på teleselskabet 3's netværk i juni. Det er over giganter som Snapchat, Spotify og Youtube. Det skriver B.T.

Facebooks brug af data ligner vand ved siden af

En bruger på det online debatforum Reddit beskriver, hvordan vedkommende har gennemgået TikToks opbygning og indsamling af brugernes data. 

B.T. har i den forbindelse bedt eksperter i online privatliv om at kigge informationen igennem, og svaret er klart: Hvis du ikke er interesseret i at blive overvåget, så bør du slette appen.

“I det store hele ser det ud til, at det, man kan læse på Boredpanda og i Reddit-tråden, er rigtigt. Den benyttede kode, som jeg har set, virker fin og det samme gør metoden. Som forælder er jeg bestyrtet,« siger Ken Friis Larsen, lektor ved Datalogisk Institut ved Københavns Universitet til B.T og tilføjer:

“Jeg vil på ingen måde anbefale, at man har TikTok installeret. Og hvis man har den, så vil jeg anbefale, at man sletter den. Facebooks brug af Cambridge Analytica ligner vand ved siden af.”

“De indsamler fakta om netværk, IP-adresse, wifi-oplysninger, wifi-navn, mine apps, apps, jeg har slettet. De indsamler lokationer - den allermest finkornede af slagsen helt ned til en meter eller mindre.”

Ifølge Ken Friis Larsen ser der også ud til at være en række sikkerhedsfejl på TikTok, som er bekymrende. De fejl kan nemlig give mulighed for, at udefrakommende kan tage kontrol over en telefon med TikTok installeret.

“De kan tænde for mikrofonen og video, de kan se, hvad du taster, og de kan se, hvad du har i dit clipboard. Det svarer til, at jeg opbevarer dine sundhedsdata i en plastikkasse og stiller dem ude på gaden uden lås.”

Appen overvåger dig

Hos foreningen Rådet for Digital Sikkerhed er man enig i Ken Friis Larsens konklusion. 

“Det ser ret alvorligt ud. De tager næsten al den data, de kan tage fra dig. Og man kan ikke gøre ret meget ved det andet end ikke at have appen,« siger Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed og til daglig er IT-sikkerhedschef hos i en stor dansk virksomhed.

“De tager så meget data, at man nærmest skal forestille sig, at der sidder en person i hjørnet af din skærm og følger med i alt, hvad du foretager dig,« tilføjer formanden.

Den eneste mulighed for at undgå denne overvågning er, ifølge begge eksperter, ikke at have appen installeret på sin smartphone.

Læs også

Brud fyrer sin egen søster: 'Dine bryster er for store'

 

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip