Enorm lettelse for mange danske husstande: Tusindvis af kroner skåret af regningen

10/11/2023 14:08

Kamille Isaksen

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Efter et år med en presset økonomi, kan danskerne endelig ånde lettet op.

Mest læste i dag

Danskernes økonomi har været under pres det seneste år på grund af udfordringer som stigende inflation og omkostningsstigninger. Mange har følt de økonomiske konsekvenser, og flere har gjort et stort arbejde for at få enderne til at passe sammen.

Men endelig kan de danske husstande ånde lettet op, da inflationen er faldet markant på kun et år. 

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen i oktober 2023 er på beskedne 0,1 procent, sammenlignet med den høje inflation på 10,1 procent i samme måned året før. 

Den drastiske nedgang i inflationen har især påvirket priserne på el, gas, brændsel og brændstof.

Det skriver BT

Gaspriserne er eksempelvis faldet med imponerende 55 procent, mens elpriserne er 48 procent lavere end for et år siden. Dette betyder, at gennemsnitlige danske husstande nu kan se frem til betydelige besparelser på deres årsregninger sammenlignet med sidste år.

Seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel fra Sydbank udtaler til BT, "For el og gas er det en halvering i udgifterne. Og hvis huset opvarmes med gas, er der tale om en besparelse på mere end 20.000 kroner årligt." 

På trods af dette understreger han dog vigtigheden af at huske, at energipriserne stadig svinger, og at den lave inflation sammenlignes med oktober 2022, hvor inflationen toppede.

Den samlede effekt af faldet i inflationen har skabt betydeligt forbedrede privatøkonomiske udsigter for danskerne. 

"Alt i alt er besparelsen for en almindelig husstand ved inflationsfaldet, når vi ser på alle varegrupper og ikke kun energi, på cirka 20.000 kroner årligt sammenlignet med, da inflationen var højest," forklarer seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel. 

Dette er derfor en god melding til de danskere, som har haft en stram økonomi det seneste år, idet de kan ånde stille og roligt op.