Få 35.000 offentlige kroner til at finde dit eget job

Langtidsledige kan få 35.000 til at planlægge deres egen vej tilbage til selvforsørgelse. Foto: Shutterstock

Et flertal i Aarhus byråd står nu klar med en håndsrækning til langtidsledige. Det er resultatet efter debatten på onsdagens byrådsmøde.

På byrådsmødet stod det klart, at der var flertal for at give en gruppe borgere, der længe har været udenfor arbejdsmarkedet en håndsrækning. 

De langtidsledige borgere kan få op til 35.000 kroner, hvis de planlægger en beskæftigelsesindsats, der med stor sandsynlighed kan ende med, at de bliver selvforsørgende.

"Vi skal gøre alt, hvad vi kan for hjælpe aarhusianere tilbage i job. Når vi finder redskaber, som fungerer, skal vi handle," sagde beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) blandt andet. 

De redskaber, der ifølge rådmanden fungerer, er netop at give ledige penge til at opkvalificere sig efter egen plan, således de senere kan blive selvforsørgende. Fra 2015 til 2018 blev et lignende projekt gennemført. Her fik 97 langtidsledige 50.000 kroner til at opkvalificere sig. Her blev pengene ifølge en evalueringsrapport brugt på bl.a. uddannelse, teknisk udstyr, kørekort, erhvervslejemål og endda tandbehandling. 

Da man efterfølgende målte på effekten af tiltaget, var 37 ud af de 97 blevet selvforsørgende. Det var 15 procent flere end tilsvarende langtidsledige, der ikke havde modtaget tilskuddet.

Beløbsrammen er dog sat ned fra 50.000 til 35.000 fordi rapporten viste, at deltagerne i forsøget ikke havde brug for 50.000 kroner og de fleste brugte mindre end det tilladte maksimum. 

Borgerlige imod tiltaget

Det er dog ikke et enigt byråd, der står klar med kontanterne til de ledige. Venstres Gert Bjerregaard var umiddelbart ikke imponeret over de resultater, det tidligere forsøg havde vist, hvorfor Venstre ikke kunne bakke op om forslaget.

"Rapporten siger, at der på kort sigt er en positiv effekt, men også at man ikke kender langtidseffekten. Det bør vi vide, inden vi siger ja. Vi er enige i, at man skal have tillid til ledige, men i stedet for at bruge en mio. kr. på et usikkert projekt, kunne mand bruge pengene på det stærkt blødende socialområde," argumenterede Gert Bjerregaard.

Udover Venstre manglede der opbakning fra Dansk Folkeparti og Konservative. 

Indsatsen koster i alt kommunekassen én million kroner. Pengen skal findes via intern omlægning af midlerne til vejledning og opkvalificering i Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Sagen er nu sendt til behandling i Aarhus Kommunes beskæftigelses- og socialudvalg.

Læs også

Ny modbydelig hærværk rammer danskere - Tjek om du er blevet ramt

 

 

 

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip