Få overblikket: Det betyder farven på huen

Skrevet af Mathias Madsen

27/06/2022
Foto: Cl Seifert
Foto: Cl Seifert
Landets studenter kører for tiden rundt på de danske veje, men der er mange flere forskellige slags, end mange er vant til.

Dagens topnyheder

I fredags startede folkeskolernes sommerferie, men ugen markerede også de gymnasielle uddannelsers afslutning, og i løbet af sidste uge kunne man derfor se studenter køre rundt på de danske veje. 

Studenterkørslen fortsætter for mange i denne uge, og når man kører forbi en studentervogn, har man måske undret sig over, at farven på huerne ikke nødvendigvis er rød, som den var i 'gamle' dage.

Selvom den oprindelige studenterhue fra STX-uddannelsen er rød, og de to andre 'almindelige' gymnasielle uddannelser giver en henholdsvis kongeblå hue for HHX og marineblå hue for HTX, så kan man sagtens se en for eksempel orange eller flerfarvet hue på hovedet af studenter i disse dage.

Se de forskellige huer

De klassiske studentuer, som de fleste kender, bærer huen for STX-, HTX- og HHX-uddannelsen, og de har henholdsvis røde, kongeblå og marineblå bånd på hvide huer (eller sorte huer, hvis man har fem A-fag).

Sådan ser de tre klassiske studenterhuer ud. De kan dog også være sorte i stedet for hvide, hvis studenten har haft fem eller seks A-fag / Foto: Cl Seifert

Derudover findes der på de danske gymnasier også den toårige HF-uddannelse, som giver en hvid hue med lyseblåt bånd og den internationale IB-uddannelse, som giver en hvid hue med flere forskellige flag på båndet i stedet for én farve. 

Sådan ser HF-huen ud / Foto: Cl Seifert

Derudover kan man tage en kombineret gymnasie- og erhvervsuddannelse kaldet EUX, som giver en hvid hue med gråt bånd eller en EUD, som giver en hvid hue med et mørkelilla bånd.

Sådan ser henholdsvis EUD- og EUX-huen ud / Foto: Cl Seifert

Ydermere findes der en uddannelse for "unge med særlige behov" kaldet STU, som giver en hvid hue med et flerfarvet bånd. 

Sådan ser STU-huen ud / Foto: Cl Seifert

Derudover er der en lang række erhvervsuddannelser, som også giver en hue. Se dem herunder:

Sådan ser frisørernes hue ud / Foto: Cl Seifert

 

Sådan ser de pædagoiske assistenters hue ud / Foto: Cl Seifert

 

Sådan ser henholdsvis SOSU assistenterne og hjælpernes hue ud / Foto: Cl Seifert

 

Sådan ser ernæringsassistenternes hue ud / Foto: Cl Seifert

 

Sådan kan landmændenes hue se ud / Foto: Cl Seifert

 

Sådan ser gartnernes hue ud / Foto: Cl SeifertSådan s

 

Sådan ser murernes hue ud / Foto: Cl Seifert

 

Sådan ser pædagogernes hue ud / Foto: Cl Seifert