Flere prisstigninger på vej: Sådan rammer de dig

Foto: Shutterstock

Flere områder vil blive ramt af prisstigninger i den kommende tid, lyder analysen.

Priserne på alt lige fra energi til fødevarer skyder lige nu i vejret med raketfart. I april måned var priserne 6,7 % højere end samme måned sidste år.

Det er et udtryk for en inflation, som sjældent ses i så slem grad. Faktisk er det ikke set højere i Danmark siden 1984.

Læs også

Gustav Salinas med råb om hjælp: Jeg har brug for jer

Desværre ser det ikke ud til at stilne af lige foreløbig. Sådan lyder konklusionen fra konsulenthuset Simon-Kucher & Partners på baggrund af en ny undersøgelse blandt mere end 3000 virksomheder i 20 lande – heraf 299 i Norden.

I undersøgelsen svarer kun halvdelen af virksomhederne, at de er begyndt at sende deres stigende omkostninger videre til kunderne. Samtidig sendes kun cirka en tredjedel af prisstigningerne i gennemsnit videre.

Men, ifølge Nicolai Broby Eckert, som er partner i konsulenthuset, er det kun et spørgsmål om tid, før endnu flere priser begynder at stige.

“Man skal være opmærksom på, at de her prisstigninger vil komme. Virksomhederne kan ikke længere holde tilbage, så hvis de ikke allerede planlægger prisstigninger, kommer det i andet halvår af 2022,” siger han til TV 2.

Normalt har man i Danmark et mål om at holde inflationen under 2 %, men den har rent faktisk ligget lavere i de seneste år. Normalt kan en virksomhed derfor undgå prisstigninger ved at omprioritere eller nedskære i egne omkostninger. Men lige nu er det ikke muligt, og det skaber et dilemma.

Man vil fortsat gerne tjene penge, men man er bange for at kunderne forsvinder som følge af stigende priser. Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er enig med Nicolai Broby Eckert.

Det er særligt de høje priser på energi, som for alvor kickstartede den høje inflation. Selvom energiudgifterne formentlig vil stilne af, ser det straks værre ud med hensyn til dagligvarehandlen.

Samtidig må man, ifølge cheføkonomen, forvente flere prisstigninger på blandt andet møbler, husholdningsudstyr samt hotelophold og restaurantbesøg.

Læs også

Troede hun havde gjort et godt køb: Så opdager hun, hvad sofaen har været brugt til

 

Dagens Gossip