Fødevarestyrelsen advarer: Populær energidrik sælges ulovligt i Danmark

02/05/2023 11:01

Mathias Madsen

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Energidrikken Prime går som varmt brød, men salg af den er ikke lovligt i Danmark.

Mest læste i dag

Den amerikanske energidrik Prime Energy har taget verden med storm, og den er næsten ikke til at få fingrene i. 

Der meldes således udsolgt af den overhypede energidrik mange steder, og de steder, hvor man stadig har den på lager, bliver den ifølge Se og Hør solgt for mellem 85 og 120 kroner pr. 500 ml.

Fænomenet har spredt sig til store dele af verden; herunder Danmark, men herhjemme bliver den faktisk solgt ulovligt. 

Sådan lyder konklusionen fra Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse

Her skriver styrelsen, at energidrikken grundet sit høje indhold af blandt andet koffein og vitamin A skal anmeldes til Fødevarestyrelsen og godkendes, hvilket den ikke er blevet. 

"Hvis et produkt ikke er anmeldt, er det ulovligt at sælge i Danmark," lyder konklusionen fra enhedschef Henrik Dammand Nielsen, og da Prime Energy ikke er blevet anmeldt, er det altså ulovligt at sælge i Danmark. 

"Hvis Prime-produkter er tilsat stoffer eller mængder af tilsætninger, som ikke er forhåndsgodkendte, så skal produktet igennem en sundhedsfaglig godkendelse. Det er ikke sket," lyder det i pressemeddelelsen, hvori der desuden står: 

"Ud over at vurdere hvert enkelt produkts mulige effekter på sundheden, så vurderer DTU Fødevareinstituttet også forbrugernes indtag i kombination med den øvrige kost, som jo også indeholder f.eks. vitaminer og mineraler."

Ifølge Fødevarestyrelsen kan den manglende godkendelse potentielt få konsekvenser for forbrugernes sundhed. 

I pressemeddelelsen står der således: "Nogle læskedrikke fra Prime har et højt indhold af A-vitamin, og netop A-vitamin får danskerne i forvejen i store mængder [...]. Når vi får en del A-vitamin gennem den almindelige kost, så er der ikke plads til ret meget ekstra i form af tilsætninger. Et for stort indtag af A-vitamin kan skade leveren på længere sigt."

Der står desuden: "For koffein er der fastsat en grænseværdi for, hvor meget der må tilsættes [...]. I nogle af Primes energidrikke er der tilsat koffein i mængder, der kraftigt overstiger de 32 milligram koffein pr. 100 ml, som er tilladt i energidrik."

Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man ikke indtager Primes energidrikke, og børn bør ifølge styrelsen slet ikke drikke dem grundet det høje koffeinindhold. 

Den seneste uge har Fødevarestyrelsens rejsehold "nedlagt forbud mod videre salg af Prime fra fem registrerede og uregistrerede virksomheder."

Styrelsen undersøger desuden "ulovlig salg via bl.a. Facebook og DBA [...]."

Du kan læse hele pressemeddelelsen ved at trykke her.