GENNEMBRUD: Danske forskere har lavet medicin til at forebygge migræne

Foto: Shutterstock.com

Der er en række danske forskere, der snart kan se frem til at blive hyldet af en stor del af den danske befolkning. De har nemlig fundet en måde at forebygge migræne på, så man slipper for den kraftige hovedpine.

Mere end 500.000 danskere døjer med smerter fra migræne, og hidtil har man blot måttet bide i det sure æble, sluge en masse smertestillende og lægge sig i et helt mørkt lokale. Sådan har det været for 28-årig Maria Heiman, der siden hun blot var seks år gammel blev ramt af migræne mellem to til fire gange om måneden.

Hun har dog været blandt en række testpersoner, der skulle teste en ny behandling mod migræne, og det har fuldstændig ændret hendes liv. Hvor hun altså før i tiden kunne forvente at blive ramt af migræne op til fire gange i måneden, så kan hun nu nøjes med at få det en til to gange om året.

Det fortæller hun i Go’ Morgen Danmark, hvor hun udtaler sig om den nye behandling, der forhåbentlig meget snart ville kunne hjælpe de mange hundrede tusinde danskere, der ofte lider af de store smerter, som ofte har kvalme og opkast til følge.

Danske forskere står bag

Det er danske forskere der står bag den første forebyggende migrænebehandling, Normalt har praksis nemlig været sådan, at hvis man blev ramt af migræne, så blev man henvist til noget smertestillende, og hvis det stod virkelig slemt til, så kunne man få udskrevet blodtryksmedicin eller epilepsimedicin, som ikke umiddelbart ramte migrænen direkte, men som havde en positiv virkning.

I stedet for at gå ind og lindre smerterne, har de danske forskere valgt at kigge på, hvordan man kan forebygge, at migrænen indtræder, og det lader de altså til at være lykkedes med.

” Vi prøver at forstå mekanismerne bag sygdommen. Så i stedet for at lindre, så behandler vi,” fortæller Jakob Møller Hansen, der er speciallæge i neurologi og leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine til TV2.

De danske forskere har fundet frem til, hvad det er for nogle stoffer i kroppen, der forårsager den kraftige hovedpine, man får under migræne. De kalder dem CGRP, og nu har de udviklet et antistof, der går ind og sørger for, at man ikke får hovedpine.

Antistofferne skal man have en gang i måneden, så Maria Heiman har været forbi og få en sprøjte med medicin hver fjerde uge. Selvom det er lidt krævende at skulle have 12 indsprøjtninger i løbet af et år, så er det klart det hele værd.

”Jeg har levet med migræne i 22 år, og pludselig er det der nærmest ikke. Det er utopi for mig,” lyder det fra Maria Heiman til TV2.

I første omgang skal medicinen godkendes til salg i Danmark, og Jacob Møller Hansen forventer, at det kommer til at ske meget snart. På sigt vil det derfor være muligt at få disse indsprøjtninger mod migræne hos sin egen praktiserende læge.

Læs også

Advarsel: Denne telefon udsender flest strålinger

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip