Grusomme detaljer afsløret i Fields-sagen: "Det er ganske alvorlige svigt"

Foto: Presse-Foto.dk

TV 2 og Frihedsbrevet kan afsløre alvorlige detaljer i Fields-sagen, som får ekspert til at komme med krads kritik af sagsbehandlingen i Københavns Kommune.

3. juli kunne danskerne se og læse den rystende melding omkring et skyderi i indkøbscentret Fields i Ørestad på Amager. Her var en gerningsmand gået i gang med at skyde personer inde i centeret.

I alt døde tre personer, mens syv personer blev såret. Kort efter anmeldelsen lykkedes det politiet, som var talstærkt til stede i og omkring Fields at anholde en formodet gerningsmand, som lige nu er varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling, mens sagen ventes at komme for retten.

Læs også

Lasse Rimmer og Line Hoffmeyer sammen igen

Og netop psykiatri er noget, som den 22-årige mistænkte har en tæt relation til. Desværre har det dog vist sig, at der har været en del huller i den kontakt, som der har været mellem den 22-årige og det offentlige.

Det har TV 2 og Frihedsbrevet tidligere afdækket, og nu kan selvsamme medier afsløre nye detaljer i sagen.

Frihedsbrevet og TV 2 har via samtaler med kilder i Københavns Kommune kunne komme frem til, at den sigtede gik hele fire måneder uden at blive kontaktet af Københavns Kommune, selvom psykiatrien henviste manden til kommunen og vurderede, at han havde brug for “daglige støtteforanstaltninger” for at håndtere sin autisme-lidelse og for at kunne fungere i sin uddannelse.

Kommunen vurderede dog noget andet i forløbet. Man vurderede den formodede gerningsmands sag til at være “ikke-akut”, da  den 22-årige mand boede hos sin far, var tilknyttet en uddannelse, var i medicinsk behandling, samt at han var screenet for psykoselidelse.

Han blev derfor ikke tilbudt hjælp af kommunen, som desuden var særligt presset og ikke havde ressourcer til at håndtere alle sager i et tilstrækkeligt tempo.

Men spørger man Søren Blæsbjerg, der er studielektor ved Juridisk Institut på Aalborg og har forsket i socialret og borgere med blandt andet psykisk funktionsnedsættelse, så er der tale om et direkte svigt af den 22-årige, når han ikke har fået hjælp.

“Det er ganske alvorlige svigt, der er sket i denne her sag. Der var nogle klare opmærksomhedspunkter for en borger, som havde et massivt behov for hjælp,” siger han til Frihedsbrevet.

Fire måneder efter denne vurdering havde der ingen kontakt været mellem den 22-årige og Københavns Kommune. Herefter skete det skæbnesvangre skyderi i Fields.

Forløbet får krads kritik af Søren Blæsbjerg, som ikke køber argumentet om manglende hjælp på grund af travlhed.

“Man kan jo ikke undlade at yde hjælp til personer, som har behov for hjælp, fordi man har travlt. I forhold til et retssikkerhedsmæssigt synspunkt, er det jo et kæmpe problem, at denne her borger ikke får den hjælp, han er berettiget til. Det er en borger, der bliver efterladt alene i fire måneder.”

Læs også

Kort efter fødsel: Jeanette Ottesen skal skilles

 

Dagens Gossip