Her rammer coronaen også: Sådan påvirkes Dronningens nytårstale

Skrevet af Julie Møller

04/12/2020
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
I år bliver det anderledes.

Dagens topnyheder

Hvad mon hun siger i år? Hvem bliver nævnt? Hvilke specielle ord bruger hun? Forud for Dronningens nytårstale er der altid mange spekulationer. Men mon ikke hun nævner coronavirussen i år? Ikke mindst fordi virussen har fyldt enormt meget i 2020, men tilbage i marts udtalte hun sig også om coronakrisen.

I år holder hun nytårstale for 49. gang. Det sker fra Christian IX's Palæ, Amalienborg, oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse.

Hvert år holder Dronningen nytårstale den 31. december kl. 18.00. Talen transmitteres direkte på tv, i radio og på internettet og holdes fra Dronningens modtagelsesværelse i Christian IX's Palæ, Amalienborg. Det er en tradition for mange danskere at starte aftenen med at overvære Dronningen nytårstale. I år bliver det lidt anderledes.

Ingen skærme på Amalienborg

Den Kongelige Livgardes traditionsrige æresbevisning transmitteres ligeledes direkte og påbegyndes umiddelbart inden nytårstalen, hvor vagten på Amalienborg Slotsplads træder til gevær og står trådt an med fane og to tambourer, mens talen holdes, oplyser Kongehuset.

Efter Dronningens nytårstale afspilles ”Kong Christian stod ved højen mast”. Livgarden præsenterer gevær, der saluteres og fanen fældes. Men i lyset af udbredelsen af COVID-19 og følgerne heraf vil der i år ikke være opsat en tv-skærm på Amalienborg Slotsplads.

Et coronaramt år

På nuværende tidspunkt har Kongehuset også allerede meldt ud, at nytårstaflet for regeringen, Folketingets formand, repræsentanter for det officielle Danmark og Hoffet den 1. januar 2021 er aflyst. De efterfølgende nytårskure for Højesteret, Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets vagtgående Officerskorps, det diplomatiske korps, Forsvaret og Beredskabsstyrelsen, I., II. og III. rangklasse samt repræsentanter for større landsorganisationer og kongelige protektioner, der skulle have fundet sted den 4. og 5. januar 2021, er ligeledes aflyst. 

I Dronningens regeringsperiode er den traditionsrige nytårsfejring i Kongehuset kun blevet aflyst én gang før. Det skete i 2005 som følge af tsunamien i Sydøstasien i julen 2004.