I dag kommer din forskudsopgørelse for 2020: Sådan undgår du at skylde penge til Skat

Skrevet af Henrik R

21/11/2019
Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix
Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix
Det er altid spændende i starten af det nye år, når skal se, om man får penge tilbage af Skat eller om man i stedet skylder penge. Med denne lette guide kan du sikre dig, at du ikke står med en gældsseddel til Skat, når året er omme.

Mest læste i dag

I dag torsdag den 21. november er det muligt for alle danskere at logge ind på deres profil på Skat.dk, og derefter begynde at rette i sin forskudsopgørelse.

Hvis man allerede nu har en god forventning om, hvad man kommer til at tjene i det kommende år, så er det en rigtig god ide at få gennem sin forskudsopgørelse, så man ikke ender med at snyde sig selv, eller skylde penge til skat.

Skat har rigtig mange informationer om dig, men der er også mange informationer, der ikke er blevet opdateret, eksempelvis hvis der er sket ændringer i din økonomi. Derfor er det meget vigtigt, at du går ind og i første omgang tjekker, om Skat har udfyldt din forskudsopgørelse forkert.

“Vi har mange oplysninger, men vi ved ikke alt. Derfor er det en god ide, hvis du bruger 10 minutter på at sikre, at oplysningerne i din forskudsopgørelse er rigtige. En korrekt og opdateret forskudsopgørelse er den bedste måde at sikre sig mod en uventet restskat på,” fortæller Karoline Klaksvig der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Sådan undgår du at skylde penge til Skat

Størstedelen af danskerne har heldigvis styr på det med at lave en forskudsopgørelse korrekt. Hele tre ud af fire danskere står nemlig til at få penge tilbage af Skat. Det betyder dog også, at 25 % af de skattepligtige borger i Danmark ender med at skylde penge til Skat.

Det kan undgås, hvis du udfylder din forskudsopgørelse korrekt, og især hvis du husker at tage dine berettigede fradrag med.

1. Regn din forventede indtægt ud

Allerede nu, skal du forsøge at regne ud, hvor meget du kommer til at tjene i 2020. Det kan være svært at ramme præcist, men prøv alligevel at kom så tæt på som muligt.

Det tal taster du ind i den rubrik, hvor du skal fortælle Skat, hvor mange penge du tjener i det kommende år.

HUSK: Det er de færreste danskere, der rammer helt præcist, og for mange danskere sker der ændringer i økonomien i løbet af året. Det kan være forfremmelse, fyring, lønforhøjelse eller noget helt fjerde. Når det sker, så husk at gå ind og ændre i din forskudsopgørelse, så du ikke ender med en stor regning til Skat.

2. Husk ALLE dine fradrag

Mange danskere er slet ikke klar over, at de kan få en hel del fradrag. Herunder kan du se de mest hyppige fradrag.

Kørselsfradrag: Det meste populære fradrag er uden tvivl dit kørselsfradrag/befordringsfradrag, som du kan få, hvis du har mere end 12 kilometer til dit arbejde. Fradraget er du berettiget til uanset om du selv kører i bil, tager offentlig transport eller får et lift til og fra arbejde.

Det er vigtigt at huske, at det ikke er et krav, at du tager den korteste vej. Hvis du kører en længere vej for at undgå kø eller lignende, så er det altså den vej, du får fradrag for.

Du kan også få et helt særligt pendlerfradrag, hvis du krydser en betalingsbro på vej til arbejde.

A-Kasse/Fagforening: Du får fradrag for at være med i en A-kasse og/eller fagforening. Du kan få fradrag for det fulde beløb, du betaler hvert år.

Håndværkerfradrag: Mange tror, at dette fradrag kun gælder håndværkere, der skal arbejde på dit hus. Det er dog ikke tilfældet, det gælder også, hvis du eksempelvis får hjælp til rengøringen i dit hjem.

Velgørenhedsfradrag: Hvis du betaler til velgørenhed, så er det også muligt at få fradrag for. Du kan få fradrag for helt op til 15.200 kroner om året. Organisationerne plejer selv at indberette beløbet til Skat, men det er ikke altid det sker. Derfor bør du holde øje med, om dit fradrag er på listen.

Børnefradag: Hvis du betaler Børne- og underholdningsbidrag, så kan du også få fradrag på dette. Ofte vil det blive indberettet til Skat, hvis ordningen går via det offentlige, men har man i stedet lavet en privat aftale, så er man nødt til at indtaste dette fradrag selv.

Lån/Aktier: Du kan også få fradrag i din Skat, hvis du har taget lån eller tabt penge på aktier. Dette vil dog stort set altid blive gjort automatisk, men du bør alligevel tjekke om tallene er korrekte.

3. Få din arbejdsgiver til at trække en højere procent

Afhængigt af hvilken kommune du er bosat i, vil du betale en trækprocent. Gennemsnittet ligger på 38 %, men i nogle kommuner betaler man mere mens man betaler mindre i andre.

Hvis du vil være på den sikre side og undgå at betale penge til Skat, så kan du bede din arbejdsgiver om at hæve din trækprocent. Du kan eksempelvis bede dem om at rykke den fra 38 % til 40 %.

Det vil afhængigt af din løn typisk betyde et par hundrede kroner, som du får udbetalt færre om måneden, men til gengæld vil du i sidste ende være stort set sikker på, at du ikke får en skatteregning fra Skat, og at du måske endda får et stort beløb udbetalt.

4. Vent med dine fradrag

Et sidste godt råd er, at du faktisk venter med at tilføje dine fradrag til sidst. Du vil ganske vel blive trukket lidt flere penge fra din lønseddel i Skat hver måned, men til gengæld står du også til at få et rigtig stort beløb udbetalt til sidst.

Du skal bare sørge for, at du husker alle dine fradrag, og så først tilføje dem, når får din årsopgørelse. Her vil du pludselig kunne se, at der står et stort grønt tal, hvilket betyder, at du får penge retur.