Kan coronavirus helbredes? Danske læger opfordrer til at kopiere kinesernes behandlingsmetode

Jakob A. Overgaard

248 uger siden

|

29/02/2020
Indland
Foto. Shutterstock.com
Foto. Shutterstock.com
Patientens.dks internationale netværk vil dele den nyeste behandling til gavn for danske patienter. Læge Stig Eggert skriver i en pressemeddelelse, at de gerne vil dele resultater fra kinesiske behandlinger, som knap er blevet offentliggjort. Coronavirussen behandles i Kina med gode resultater med et velkendt malariamedikament.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

“Det er ikke noget vi selv har opfundet, men vestlig medicin kombineret med solid moderne videnskab i Kina. Resultaterne på corona-patienter er så gode, at vi ikke behøver at vente længere. Og så er medicinen oven i købet billig, gammelkendt og ufarlig,” siger læge Stig Ekkert fra Patientens.dk og fortsætter: “Som læge har jeg kun en interesse; at hjælpe mine patienter absolut bedst muligt. Jeg er derfor klar til at udskrive klorokin til de patienter der har, eller får coronavirus i den kommende fremtid, så de ikke skal udvikle svær eller dødelig sygdom.”

Professor i virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen er enig i, at der meget vel kan være videnskabeligt belæg for de positive kinesiske resultater. “Sammenhængen kunne være, at klorokin kan hindre virus i at dele sig uhindret i cellerne og dermed bedre sygdom og overlevelse. Det hænger måske sammen med PH i endosomerne,” siger han.

Baggrunden for at gå ud med disse ny anbefalinger er patientens.dk lægeteams adgang til endnu ikke trykte - og heller ikke fuldt oversatte - kinesiske tests på en række hospitaler i det centrale Kina. Selvom lægeteamet endnu ikke kender detaljeresultaterne endnu, så er resultaterne så gode, at kineserne indfører dem som standard for virusbehandling. Ifølge Patientens.dks lægeteam, er kinesernes resultater og handlemåde nok til at overbevise dem om at behandlingen virker, idet det er lykkedes for kineserne at bremse spredningen af Covid-19.

Klorokin der bruges mod malaria, lupus og leddegigt var i forvejen kendt i Kina for at hindre vækst af SARS-virus i laboratorieforsøg, så det var oplagt at afprøve dette middel blandt de første. Nu er der gennemført så mange tests, at de kommende officielle kinesiske retningslinjer vil blive ændret og anbefale hydroxyklorokin til alle smittede - både de lette, de middelsvære og de svære. Om det også kan bruges forebyggende vides endnu ikke.

Opdateret: 

Lægemiddelstyrelsen er gået i rette med Patientens.dks påstand i pressemeddelelsen. Styrelsen siger til DR: 

"Det er udokumenterede påstande og ikke myndighedsgodkendte anbefalinger, og det advarer vi selvfølgelig imod i sådan en tid her. Det er helt uacceptabelt, at man laver sådan en annoncering, og jeg ved ikke, hvilke interesser, der er på spil, men det er i hvert fald ikke noget, der kommer den store befolkning til gavn," udtaler direktør Thomas Senderovitz fra Lægemiddelstyrelsen til DR.