Kommune med kontroversielt forslag: Sæt gps-chip under huden på demente

Esbjerg Kommune vil sætte en gps-chip under huden på de demente borgere.

I Danmark bliver i gennemsnit tre personer med demens meldt savnet hver dag, fordi de har gået sig en tur og ikke kan finde hjem igen.

I enkelte tilfælde sker det, at personen aldrig når at finde hjem, før det får fatale konsekvenser, hvilket for en uge siden var tilfældet for en 70-årig dement mand fra Esbjerg.

Den demente mand var gået fra byens psykiatriske sygehus lørdag aften og blev først fundet dagen efter. Personen blev fundet død i et vådområde i Dyrehaven i Esbjerg.

Sådanne hændelser vil Esbjerg Kommune nu undgå med et nyt kontroversielt forslag.

Sundhed & Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune foreslår, at mennesker med demens skal have opereret en gps-chip ind under huden:

Læs også

Vil du have et pænere smil? Ny forskning afslører at kokosolie bleger din tænder

- Vi ved, at det kan lyde kontroversielt, og vi er naturligvis også vidende om de etiske spørgsmål, som sådan et forslag rejser. Men teknologien er til stede, og vi vil gerne bruge den for at sikre trygheden for borgere med demens mest muligt, fortæller formand for Sundhed & Omsorgsudvalget, Henning Ravn, i en pressemeddelelse.

Selvom forslaget er kontroversielt, så mener Henning Ravn, at gps-chippen vil gøre kommunen mere demensvenlig:

- Esbjerg vil være en demensvenlig kommune, som skaber bedst mulig livskvalitet for borgere med demens og deres pårørende. Vi vil sikre, at borgere med demens kan færdes trygt og sikkert, men også at de kan færdes frit uden nævneværdige begrænsninger. Derfor har vi i Sundhed & Omsorgsudvalget flere gange drøftet muligheden for at indsætte en gps-chip i huden på borgere med demens, fortæller Henning Ravn.

Læs også

Nordjysk kvinde hørte råb om hjælp i natten: Sprang straks i tøjet og fulgte lyden

I dag tillader lovgivningen at påføre en gps-enhed på en borger eksempelvis i tøjet eller omkring håndleddet - også selvom borgeren ikke har givet direkte accept hertil.

Problemet med den nuværende løsning er, at borgeren nemt kan afmontere gps-enheden selv, hvilket skaber en falsk tryghed for både pårørende og plejepersonale.

Opereres en chip ind under huden, vil trygheden øges markant, mener altså Sundhed & Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune.

Læs også: Pelle Hvenegaard rasede over YouSee på Facebook: Så fik han et overraskende opkald fra direktøren

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip