LIGE NU: En person død og to syge af listeria fra laks - og antallet kan stige

31/08/2017 14:30

Ane Sørensen

Indland
Foto: Shutterstock (genrefoto)
Foto: Shutterstock (genrefoto)
En person er afgået ved døden efter smitte med listeria.

Mest læste i dag

En person er ifølge Statens Serum Institut afgået ved døden efter at være blevet smittet med listeria.

Der er tale om den samme type listeria, som torsdag blev fundet i et større parti laks, der er blevet solgt i Dansk Supermarkeds butikker. 

Det skriver FødevareWatch.

Tre personer er i alt blevet smittet med denne type af listeria. De blev alle syge en uge efter, de havde spist røget eller gravad laks.

Det er usædvanligt, at vi ser tre patienter med helt samme listeriatype indenfor bare én uge. Det kunne tyde på, at et stort udbrud var under opsejling. Det var derfor af stor betydning, at den samme listeriatype hurtigt blev fundet i koldrøget laks, så smittekilden kunne blive identificeret, siger Steen Ethelberg, som er seniorforsker på Statens Serum Institut.

Der kan gå op til tre uger, fra man bliver udsat for smitte, til man får symptomer. Derfor kan der opstå flere sygdomstilfælde relateret til udbruddet i løbet af de kommende uger.

Ifølge Statens Serum Institut er risikoen for at blive syg lille, selvom man har spist den tilbagetrukne laks. Det er normalt kun ‘personer med et svækket immunsystem eller gravide kvinder, der får listeriose’.

Dansk Supermarked tilbagetrak onsdag stort set alt det røget og gravad laks, som har været handlet i butikkerne. Det gælder laks, som er solgt i Netto, Føtex, Bilka og Salling.

Hvis du har købt laks i pakker fra ØGO, Levevis, Bådsmand eller Premieur i Netto, skal du ikke spise det. Det samme gælder laks, som er solgt i Bilka, Føtex og Salling af mærkerne Princip, Levevis, Budget og XXL.

Tilbagekaldelsen gælder produkter i alle størrelser og uanset datomærkning. Hvis du har produktet, bør du smide det ud eller aflevere det i butikken, hvor du har købt det.