Listen over verdens fredeligste lande er offentliggjort: Kun tre lande ligger over Danmark

03/04/2023 08:57

Mathias Madsen

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et nyt indeks har kåret Danmark som ét af de fredeligste lande i verden.

Mest læste i dag

De fleste er formentlig ikke i tvivl om, at Danmark er et relativt sikkert og fredeligt land. 

Sager som den om Mia Skadhauge Stevn eller Kim Wall kan dog få en til at spekulere på, om Danmark virkelig er så fredeligt, som vi går rundt og tror.

Skal man tro det nyligt offentliggjorte fredsindeks, der offentliggøres hvert år, kan vi dog tage den helt med ro. Danmark er nemlig blandt de fredeligste lande i verden. 

Det skriver Globalis og flere internationale medier. 

Fredsindekset offentliggør hvert år en liste over verdens fredeligste og farligste lande. 

Faktisk rummer listen stort set alle lande i verden, og landene har hvert især fået en karakter fra 1 til 5. 

Karakteren bestemmes ud fra 24 indikatorer såsom landets våbenlov, landets militær, antal drab og selvmord i landet, graden af respekt for menneskerettigheder i landet og mængden af korruption i landet. 

Jo tættere karakteren er på 1, des sikrere er landet og omvendt; jo tættere karakteren er på 5, des farligere er landet. 

Dvs. at man ifølge indekset bestemt skal passe på med at sætte sine ben i lande som Afghanistan, Yemen og Syrien, som udgør bunden af listen med en score på henholdsvis 3,554, 3,394 og 3,356.

De 10 mindst fredelige lande i verden / World Population Review

Nederst på listen finder man desuden lande som Rusland, Sydsudan, Den Demokratiske Republik Congo, Irak, Somalia, Den Centralafrikanske republik og Sudan. 

I den anden ende af listen finder vi Danmark på en flot fjerdeplads med en score på 1,296 kun overgået af Irland på tredjepladsen med en score på 1,288, New Zealand på andenpladsen med en score på 1,269 og Island på førstepladsen med en score på 1,107. 

De 20 fredeligste lande i verden / World Population Review

Sidste år lå Danmark nummer tre kun overgået af Island og New Zealand, som har haft henholdsvis første- og andenpladsen i adskillige år, men i år sprang Irland altså op fra nr. 8 til nr. 3 på listen og smed Danmark ned til nr. 4. 

I top-10 finder man desuden Østrig, Portugal, Slovenien, Tjekkiet, Singapore og Japan. 

Lande som Canada, Finland, Tyskland, Norge, Sverige, Malaysia og Australien ligger desuden højt på listen, mens for eksempel USA ligger helt nede på nr. 129 ud af 163. 

Andre lande, der måske overrasker med sin placering, er de danske turistmagneter Tyrkiet og Egypten, der ligger helt nede på henholdsvis nr. 145 og nr. 126, og Hviderusland, der ligger væsentlig højere end for eksempel USA.  

Hviderusland ligger nemlig nr. 116 på listen, og ligger dermed også højere end Ukraine, der ligger nr. 153. 

Du kan se hele listen og finde mere info ved at trykke her. Du kan desuden læse mere om fredsindekset ved at trykke her.