Udviklingen hænger ikke sammen med verdensmarkedet.
Lige nu læser andre
Når danskerne står ved kassen i supermarkedet, føles det stadig, som om priserne kun går én vej. Opad.
Det sker, selv om fødevarepriserne globalt set er faldet markant siden toppen i 2022.
Udviklingen får forskere til at undre sig og efterlader mange forbrugere med en oplevelse af, at regnestykket ikke hænger sammen.
Danske priser fortsætter op
Ifølge de nyeste tal er fødevarepriserne i Danmark fortsat steget i 2025.
Alene siden sidste år er priserne vokset med omkring 3,5 procent, og samlet set er mad blevet mere end 30 procent dyrere på under fire år.
Læs også
TV 2 har fulgt prisudviklingen ved at sammenligne en identisk indkøbskurv fra Føtex. I 2022 kostede kurven 669 kroner. Da den samme kurv blev købt igen i 2025, var prisen steget markant.
Selv efter et mindre prisfald op mod jul, hvor tilbuddene fylder mere, er varerne fortsat væsentligt dyrere end for få år siden.
Globalt prisfald på over 20 procent
Ser man ud over Danmarks grænser, tegner der sig et helt andet billede.
Ifølge tal fra FN’s fødevareorganisation, FAO, er de globale fødevarepriser faldet med knap 22 procent siden marts 2022.
Råvarer som korn, mælk, sukker, kød og madolie handles på internationale markeder, og i teorien burde prisfaldene slå igennem i butikkerne.
Læs også
Det sker bare ikke i Danmark, forklarer Henning Otte Hansen, seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.
Han kalder udviklingen “underlig” og peger på, at priser typisk stiger hurtigt, men falder langsomt.
Kaffe, kakao og oksekød trækker op
Samtidig er der enkelte fødevarer, der reelt er blevet dyrere globalt. Kaffe og kakao er presset af dårlig høst og ekstrem tørke i blandt andet Ghana, Elfenbenskysten, Vietnam og Brasilien.
Også oksekød er steget kraftigt, blandt andet fordi den danske kvægbestand er reduceret, hvilket giver færre slagtninger og lavere udbud.
Forbrugerne føler presset
Selv om lønningerne er steget, og inflationen generelt er under kontrol, fylder de høje madpriser fortsat meget i danskernes bevidsthed.
Læs også
Fødevarer udgør omkring 15 procent af husholdningernes budget, men det er netop en udgift, man møder dagligt.
Ifølge økonomer skal danskerne dog ikke forvente store prisfald i 2026. Priserne vil næppe falde, men tempoet kan blive mere roligt.
Indtil da må danske forbrugere leve med, at mad er blevet billigere i resten af verden – bare ikke herhjemme.