Magnus Heunicke: Pandemien er stabil igen

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Sundhedsministeren kommer i dag med et positivt tweet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kommer i dag, tirsdag med en rigtig god nyhed på Twitter. Her oplyser ministeren, at det nuværende kontakttal for coronavirus er 1,0.

Det betyder i praksis, at 10 smittede kun smitter 10 og dermed spreder smitten sig ikke.

Kontakttallet har ellers været stigende i takt med den stigende smitte, som hele verden desværre har set igen.

Læs også

Flere tilfælde af Omikron-varianten fundet i Danmark

Onsdag i sidste uge meldte ministeren ellers ud på et pressemøde, at man var nødt til at genindføre brugen af mundbind og coronapas flere steder, hvis ikke vi skulle ende ud i en 3. lockdown. Ministeren skriver:

"Kontakttallet er beregnet til 1. Andre nøgletal som incidens, positivprocent mv. tyder på, at væksten er aftagende, og at vi har en mere stabil epidemi. Kan bl.a. være pga. immunitet fra vaccinationer og revaccinationer, hvor 1 ud af 7 af 12+ årige nu har fået 3. stik."

Nu, 6 dage senere, er smitten altså ifølge ministeren på vej til at stabilisere sig selv igen.

Dog skal det understreges, at den netop fundne mutation fra Sydafrika, som har fået navnet omicron, ikke er gået i udbrud endnu, og derfor ikke har nået at påvirke hverken smitte- eller kontakttal.

Udmeldingen vil helt sikker vække undren flere steder, da man jo altså sagde noget helt andet i sidste uge på et pressemøde.

Spørgsmålet om, hvor farlig omicron er/kan blive, er der også meget stor uenighed om.

Nogle mener, at den vil gøre situationen endnu værre grundet den store smitterisiko.

Andre mener, at virussen ikke medfører et lige så slemt sygdomsforløb som eksempelvis den indiske delta-variant, der indtil nu har været den dominerende.

Omicron har endnu ikke har fået nogle til at skulle indlægges på hospitalerne i Sydafrika, hvor mutationen altså stammer fra. Derfor kan måske være håb forude, også selvom at kontakttallet måske stiger igen.

Læs også

Professor undrer sig: "Corona er ikke ebola"

 

 

Dagens Gossip