Forside Indland Mange danskere har dem i hjemmet: Nu modtager virksomheden bag...

Mange danskere har dem i hjemmet: Nu modtager virksomheden bag kæmpe bøde

Indbrud, tyveri, burglary
Nancy Beijersbergen/Shutterstock

Forbrugerombudsmanden beskriver det som værende “groft”.

Lige nu læser andre

Alarmskiltene blinker nu internt hos Verisure: selskabet må betale 635.000 kroner i bøde, efter Forbrugerombudsmanden har fældet dom over både aggressivt telefonsalg og vildledende reklamer.

Dermed skriver den multinationale alarmkoncern sig ind i rækken af virksomheder, som har brudt den danske markedsføringslov med kontante konsekvenser til følge.

Fra advarsler til bøde

Efter længere tids undersøgelser – og adskillige forbrugere, der klagede over utidige opkald – politianmeldte Forbrugerombudsmanden Verisure i 2021. Ifølge afgørelsen modtog 57 privatpersoner og to erhvervsdrivende gentagne salgsopkald uden forudgående samtykke. Flere havde ovenikøbet frabedt sig yderligere kontakt, men blev alligevel ringet op igen.

“Forbrugere, som ikke har bedt om at blive kontaktet, skal naturligvis ikke ringes op af virksomheder, der ønsker at sælge deres produkter. Verisure har groft overtrådt forbuddet mod telefonsalg ved oven i købet at kontakte nogle forbrugere flere gange, selv om de udtrykkeligt havde frabedt sig det,” udtaler forbrugerombudsmand Torsten Jansen, i en pressemeddelelse.

Læs også

Frygt som salgsargument

Samtalerne stoppede ikke ved selve opkaldet. Under flere salgssnakke hævdede Verisure-konsulenter, at lokalområder var hårdt ramte af indbrud – for eksempel Gentofte – for at motivere til hurtige køb af alarmsystemer. Parallelt kørte virksomheden sociale-medier-kampagner, hvor annoncer målrettede brugere med budskaber om “indbrudsbølger” i netop deres villavej. Kampagnerne blev rundet af med et tilbud om en “gratis” alarmtest.

Forbrugerombudsmanden konkluderer, at testen hverken var gratis eller neutral. Besøget havde alene til formål at sikre et samtykke til efterfølgende salgsopkald, og prisen var afgivelsen af persondata.

“De forskellige tilfælde af vildledende markedsføring, som Verisure har praktiseret, har været aggressiv og med uacceptable metoder til at sælge et alarmsystem til forbrugerne. Frygten for indbrud kan være blevet forstærket hos forbrugerne med eksempelvis de fejlagtige oplysninger om en indbrudsbølge på en villavej,” lyder det yderligere fra Forbrugerombudsmanden.

Gentagende synderegistre

Verisure har tidligere måttet hive checkhæftet frem: i 2019 og 2020 udløste lignende sager bøder for ulovligt telefonsalg og vildledende annoncer. Denne gang accepterer selskabet bøden uden retssag. Signalværdien er klar fra myndighedernes side: gentagne overtrædelser forstærker sanktionen fremover.

Læs også

Ads by MGDK