Stiller man uret frem eller tilbage ved vintertid: Sådan undgår du bøder

Skrevet af Henrik R

25/10/2019
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Er du opmærksom på, hvad der sker denne weekend. Det er nemlig tidspunktet, hvor vi skifter fra sommer til vintertid, og det kan ende med at koste mange danskere penge, hvis ikke de stiller deres ure.

Dagens topnyheder

Tidligere på året kom det frem, at EU vedtog en ny ‘lov’ der decideret skal gå ind og droppe sommer- og vintertid. Det betyder, at man fra 2021 skal stille på sine ure for sidste gang.

Indtil da skal man dog stadig huske det, og det er særligt vigtigt i denne weekend, ellers kan du risikere at få en bøde.

Du får dog ikke en bøde, fordi du glemmer at stille dit ur en time tilbage, men mens din computer, din telefon og dit fjernsyn automatisk opdaterer klokken, så er det ikke tilfældet med parkeringsskiven i din bil.

Mange tusinde danskere har en automatisk p-skive i deres bil, men hvis den ikke bliver opdateret, så vil klokken stå forkert, og dermed vil det regne ind med bøder til uvidende danskere.

En god opfordring herfra skal lyde på, at du husker at stille uret i din p-skive, når du sætter dig ud i din bil på søndag. Det er nemlig natten til søndag, at urene skal stilles en time tilbage.

Sommertid/Vintertid sådan kan du huske det

Som nævnt tidligere i artiklen, så vil det pr. 2021 ikke længere være nødvendigt at stille urene frem og tilbage. Det skyldes, at EU-parlamentet ved en afstemning tidligere på året vedtog, at man holder fast i enten sommertid eller vintertid.

Hvad der skal holdes fast i, bliver afgjort næste år ved yderligere en afstemning. Det betyder altså, at hvis de vedtager at vi skal køre permanent efter sommertid, så skal borgerne stille deres ud for sidste gang 28. marts 2021, mens de skal stille urene for sidste gang den 31. oktober 2021, hvis vintertid vedtages permanent.

Sommertid blev vedtaget for første gang i 1916 af Østrig og Tyskland, og man gjorde det for at spare energi og særligt olie, som der ikke var meget af under første verdenskrig.

I Danmark blev det også indført i 1916, mens det først blev permanent i 1980.

En god huskeregel til vinter- og sommertid er, at man til sommer stiller havemøblerne frem, og dermed sætter man også uret en time frem, mens man ved vintertid tager møblerne ind igen, og dermed sætter man uret en time tilbage.