Medie fik klage efter Hugo Helmigs død: Nu er afgørelsen kommet

24/03/2023 14:28

Mathias Nielsen

Indland
Foto: Per Lange/Ritzau Scanpix
Foto: Per Lange/Ritzau Scanpix
Frihedens Stemme skrev som det første medie om Hugo Helmigs død. Det affødte en klage til Pressenævnet, som nu har truffet sin afgørelse i sagen.

Mest læste i dag

Den 23. november døde Hugo Helmig i en alder af 24 år.

Den chokerende nyhed florerede som et rygte indtil den 2. december, hvor nyheden blev meldt ud i landets medier efter opslag fra forældrene Thomas Helmig og Renée Toft Simonsen.

Dog var et medie ude med nyheden før den 2. december.

Frihedens Stemme, som har Rasmus Paludan som chefredaktør, bragte nyheden den 27. november. Det affødte en klage over mediet til Pressenævnet, som nu har behandlet sagen.

Klagen var baseret på krænkelse af privatlivets fred, som blev indberettet den 6. december.

Pressenævnet oplyser nu, at der ikke er grund til kritik af Frihedens Stemme på baggrund af artiklen om Hugos død.

I sin afgørelse lægger nævnet blandt andet til grund, at offentlige personer må tåle mere nærgående omtale end andre, og at det ikke er i strid med god presseskik at bringe offentligt tilgængelige oplysninger, som dødsfaldet var via en adresseforespørgsel hos Københavns Kommune. 

Det var denne oplysning, som Frihedens Stemme brugte som dokumentation for Hugo Helmigs død.

Klagerne lagde blandt andet til grund, at alle andre medier ventede med at omtale dødsfaldet, indtil familien havde meldt det ud.

Pressenævnet skriver, at dødsfald normalt kategoriseres til at høre under privatlivets fred, men i dette tilfælde vægtes informations- og ytringsfriheden højere end hensynet til privatlivets fred.

Du kan læse hele Pressenævnets afgørelse her.