Melder ud: Spis ikke hjemmedyrkede grøntsager fra dette område

Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix

De målte værdier er alt, alt for høje.

Forår og sommer betyder for mange danskere, at man prøver at dyrke sine egne grøntsager i have eller drivhus.

Det er for mange en hyggelig hobby, som man kan bruge lidt tid på og i nogle tilfælde tjene lidt penge på via en vejbod.

Læs også

Efter løfte om fred: Rusland angriber ukrainsk by igen

Et enkelt sted i Danmark skal du dog passe på med at spise hjemmedyrkede grøntsager.

I Lemvig Kommune har man nemlig opdaget forurening flere steder.

Efter man har fundet PFAS-forurening syd for Thyborøn by i en sø i Natura 2000-området, viser nye prøver i omkringliggende områder, at der også er PFAS-stoffer i den sydlige del af Knopper Enge og flere steder inden for bygrænsen i Thyborøn.

Konsekvensen af dette er, at folk der har oksekød eller fuglevildt fra Harboøre Tange liggende i fryseren, bør kassere dette omgående ud fra et forsigtighedsprincip, oplyser Lemvig Kommune.

Borgere i de berørte områder i Thyborøn anbefales samtidig ikke at spise deres hjemmedyrkede afgrøder fra haven af.

Tidligere på året fandt Region Midtjylland et PFAS-fund i den nordligste "Banegravssø" syd for Thyborøn, hvor der tidligere har været losseplads.

Lemvig Kommune og Lemvig Vand har siden da lavet nye undersøgelser i omkringliggende områder, der viser, at der også i Thyborøn by er forureninger. Prøverne er udtaget i drænsystemet i drænbrønde i den sydlige del af Thyborøn.

De fire PFAS-stoffer (PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS), som Miljøstyrelsen i sommeren 2021 skærpede grænseværdierne for i forhold til grundvandet/drikkevand, er fundet i alt for høje værdier.

Koncentrationerne af de fundne PFAS-stoffer i drænvandet er på mellem 92-470 ng/l vand.

Grænseværdien for koncentrationen i grundvand/drikkevand er 2 ng/l vand for de 4 stoffer, så der er altså tale om meget høje værdier.

”De prøver der på nuværende tidspunkt er udtaget viser for høje koncentrationer af PFAS.

Det betyder, at borgerne i Thyborøn, i de berørte områder, ud fra et forsigtighedsprincip ikke anbefales at spise hjemmedyrkede afgrøder fra haven,” siger direktør for Teknik og Miljø, Claus Borg, fra Lemvig Kommune.

Anbefalingen omfatter ikke grønsager, der er dyrket i plantekasser i drivhus og er vandet med drikkevand fra husstanden, da forureningen ikke er konstateret i drikkevandet på nuværende tidspunkt.

Læs også

JYSK bekræfter: Lukker permanent

 

 

Dagens Gossip