Mette Frederiksen: Danmark vil beskytte Sverige og Finland militært mod Rusland

Skrevet af Mathias Madsen

17/05/2022
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmarks statsminister har slået fast, at Danmarks Forsvar er klar til at beskytte både Finland og Sverige militært, hvis det bliver nødvendigt - også selvom de endnu ikke er medlem af NATO.

Mest læste i dag

Både Sverige og Finland har meldt ud, at de officielt vil søge om medlemsskab i NATO. 

Begge lande har historisk set forholdt sig neutrale i mere end fem årtier, men på grund af Ruslands invasion af Ukraine mener flere af landenes indbyggere, at det er nødvendigt at blive medlem af en international forsvarsalliance.

Regeringen i de to lande har derfor valgt at søge om medlemsskab, og det betyder, at alle NATO-lande - herunder Danmark - er forpligtet til at forsvare Sverige og Finland militært, hvis de skulle blive angrebet. 

Den forpligtelse træder dog først i kraft, når de er officielt optaget og anerkendt af alle medlemslande, og det er en proces, som ifølge statsminister Mette Frederiksen kan tage flere måneder. 

Det skriver TV2

Statsministeren har på en tale meldt ud, at regeringen derfor har besluttet, at Danmark vil forsvare Finland og Sverige militært allerede fra i dag. 

"Derfor har vi besluttet sammen med Island og Norge at udstikke sikkerhedsforsikringer til både Finland og Sverige gældende fra i dag," udtalte statsministeren således. 

Storbritannien har allerede givet en lignende garanti. 

"Det gør vi i solidaritet. Men vi gør det også, fordi de to landes sikkerhed er vores sikkerhed. De er allerede meget tætte partnere til NATO. Og i øvrigt fordi ingen uvedkommende skal blande sig i deres optagelsesproces," understregede statsministeren og hentydede altså til Rusland, som har udvist stor utilfredshed med landenes beslutning om at blive medlem af NATO. 

Mette Frederiksen slog fast, at Danmark er parat til at sende soldater til Sverige eller Finland, hvis det bliver nødvendigt for at beskytte landet mod Rusland. 

"Vi er fra dansk side klar til at gøre, hvad der skal til og til at støtte også militært," udtalte forsvarsminister Morten Bødskov ligeledes.

Bødskov understregede desuden, at der ikke er nogen konkret trussel mod Danmark.