Rusland advarer Sverige og Finland: "De bør ikke have nogen illusioner om, at vi simpelthen vil affinde os med det"

Skrevet af Mathias Nielsen

106 uger siden

|

16/05/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sverige og Finlands ønske om NATO-medlemsskab har ikke vakt begejstring i Rusland.

Dagens topnyheder

Søndag den 15. maj var en historisk dag for europæisk sikkerhedshistorie. Regeringen i henholdsvis Finland og Sverige meddelte, at man vil søge om medlemskab af NATO.

Finland meddelte direkte, at man vil være medlem. I Sverige sagde Socialdemokraterna, som er det svenske regeringsparti, at man ville arbejde for en svensk ansøgning om medlemsskab.

Paradigmeskiftet er nu en realitet, og dermed er det altså slut med at være neutral for de to lande.

Nyheden er blevet mødt med klap og bifald i Vesten, mens Rusland naturligvis ikke er tilfredse med udmeldingen. Det vil nemlig betyde, at Rusland er omringet af NATO-lande omkring sig. Det er i russisk opfattelse en stor trussel.

Den russiske viceudenrigsminister Sergei Ryabkov sagde mandag, at Finland og Sverige ikke burde have nogen illusioner om, at Moskva blot vil finde sig i, at de tilslutter sig NATO's militæralliance, og kaldte det en fejl, der ville have vidtrækkende konsekvenser.

"Situationen ændrer sig naturligvis radikalt i lyset af, hvad der sker," citerede Interfax-nyhedsbureauet Ryabkov for at sige ifølge Reuters.

"Det faktum, at Sveriges og Finlands sikkerhed ikke vil blive styrket som følge af denne beslutning, er meget klart for os. De bør ikke have nogen illusioner om, at vi simpelthen vil affinde os med det," sagde Ryabkov og tilføjede:

"Det generelle niveau af militær spænding vil stige, forudsigeligheden på denne sfære vil falde. Det er en skam, at sund fornuft bliver ofret til en eller anden fantombestemmelse om, hvad der skal gøres i denne situation.”