Mette Frederiksen langer ud efter EU-formand: "Det er jeg meget uenig i"

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen er ikke enig med Ursula von der Leyen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er ikke enig med Ursula von der Leyen, som er kommissionsformand for EU-Kommissionen. Von der Leyen ønsker at lave en traktatændring, sådan at vetoretten i forsvarssamarbejdet mellem EU-landene afskaffes.

Udmeldingen fra von der Leyen har sat skub under den danske diskussion og ses ind i en dansk kontekst som dårlig timing for partierne, der ønsker at afskaffe forbeholdet.

Læs også

FN er forholdsvis sikre på, at Ukraine har begået alvorlige krigsforbrydelser

En afskaffelse af vetoretten vil nemlig ødelægge en stor del af ja-partiernes argument om, at alle operationer er på frivillig basis netop på grund af vetoretten.

Talen fra von der Leyen er af nogen blevet tolket på den måde, at det kan åbne for flertalsbeslutninger på forsvarsområdet. Mette Frederiksen slog under tirsdagens spørgetime i Folketingssalen fast, at hun er modstander af en eventuel traktatændring, som kan føre til, at vetoretten i forsvarssamarbejdet mellem EU-landene bliver afskaffet.

»Det er jeg meget uenig med kommissionsformanden i, og heldigvis kræver det en traktatændring, og det kommer Danmark til at være imod. Jeg er ikke irriteret over det. Man må gerne have forskellige holdninger til, hvordan det europæiske samarbejde skal udvikle sig,« siger Mette Frederiksen ifølge Berlingske.

Mette Frederiksen bliver udspurgt af Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, som spørger til emnet, fordi vi i Danmark netop skal stemme om forsvarsforbeholdet 1. juni.

»Der skal være plads til forskellige holdninger, men det er ikke det, vi kigger ind i. Det er ikke kun mig som dansk statsminister, der er imod. Det er en række lande. Danmark, Sverige og 11 andre lande er imod,« siger hun.

Hvis der skal vedtages en traktatændring, som von der Leyen ønsker, så skal der være enighed mellem EU-landene, og det er der langtfra på nuværende tidspunkt.

Læs også

Tidligere rektor: Prins Nikolai brød reglerne som elev på Herlufsholm

 

Dagens Gossip