Mette Frederiksen: "Et af de mørkeste kapitler i vores historie”

Foto: Shutterstock.com

I et opslag, som statsminister Mette Frederiksen, har delt på Instagram og Facebook, tager hun sine mange følgere med tilbage for et år siden på ‘en historisk dag’.

“På vegne af vores fortid, på vegne af vores nutid, på vegne af vores fælles fremtid, vil jeg gerne se hver eneste af jer i øjnene og sige det eneste rigtige: Undskyld. På vegne af Danmark, undskyld.”

Sådan sagde Mette Frederiksen for et år siden, da hun kom med en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene.

Læs også

Coop tilbagekalder fødevare solgt over hele landet: Kan indeholde farlig bakterie

I går lagde hun et opslag op på Instagram og Facebook, hvor hun tænkte ‘tilbage på denne historiske dag for et år siden.’

Hvad handlede sagen om?

I 2009 blev der afsat penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn. 

Drengehjemmet Godhavn i Tisvildeleje husede typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe deres skolegang. 

Undersøgelsen afslørede, at drengenes behandling på børnehjem i 1960'erne var under alt kritik. De blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg. Det skrev Jyllands-Posten

I ti år kæmpede flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, for at få en undskyldning fra staten.

Den kom endelig for et år siden, den 13. august 2019, hvor en officiel undskyldning kom fra statsminister Mette Frederiksen.

Et mørkt kapitel 

Undskyldningen blev fremført foran en forsamling bestående af både Godhavnsdrenge, pårørende, politikere og andre interessenter, og det var en tydeligt rørt statsminister, der talte.

“Det, I har gennemlevet, er i mine øjne et af de mørkeste kapitler i vores historie,” sagde hun, inden hun gav undskyldningen til Godhavnsdrengene, der er en forening for de drenge, der var anbragt på hjemmet i Tisvildeleje.

Læs også

Nu skal du også bære mundbind her

 

 

 

Dagens Gossip