Mette Frederiksen i krydsild: 'Vi er lykkedes'

29/04/2020 14:00

Jakob A. Overgaard

Indland
Mette Frederiksen synes regeringen er lykkedes. Foto: Shutterstock
Mette Frederiksen synes regeringen er lykkedes. Foto: Shutterstock
I dag har de andre partier haft mulighed for at stille kritiske spørgsmål til Mette Frederiksen håndtering af coronakrisen. Mette Frederiksen klapper sig selv og regeringen på skuldere. Hun mener, hun er lykkedes.

Mest læste i dag

"Vi er lykkedes med strategien. Vi har nået de mål, vi satte os. Vi har reddet menneskeliv, og sundhedssystemet er ikke gået under," siger Mette Frederiksen under spørgetimen, som har givet andre partier mulighed for at stille spørgsmål til Statsministeren og regeringen. Det er første gang siden coronakrisen, at den mulighed har været til stede. 

Oppositionen savner kobling mellem økonomi og sundhed

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen (V) savner en kobling mellem landets økonomi og sundhed. Derfor spørger han, om det er rimeligt, at det skal være synsninger og mavefornemmelser fra ministre, der bestemmer, om butikker som IKEA kan åbne?

Mette Frederiksen svarer, at der kan findes mange flere eksempler på utryghed end der findes i Danmark. "I al respekt for, at vi skal håndtere situationen om IKEA, kan jeg i verden finde mange flere eksempler på utryghed, end vi kan i Danmark," svarer Mette Frederiksen.

Ligeledes spørger Jakob Ellemann-Jensen ind til ordningen om lønkompensation. Han vil gerne vide, om ministeren synes det er rimeligt, at virksomhederne ikke kan gøre brug af deres medarbejdere i den del af medarbejdernes tid, som virksomhederne selv betaler. 

Nicolai Wammen svarer, at "hjælpen skal hurtigt ud til virksomhederne. Tusindvis af virksomheder har allerede fået hjælp, men der er kommet flere ansøgninger, end man havde troet, og derfor er erhvervsministeren kommet med et nyt forslag om hurtigere udbetaling."

Hjælpepakker for 400 milliarder

Finansminister Nicolai Wammen takker Folketingets partier for et godt samarbejde. "Vi har med alle partier lavet hjælpepakker for i alt 400 milliarder kroner, hurtigt og resolut. Vi er kommet langt, og vi er allerede forsigtigt i gang med at åbne samfundet igen," siger han.

Dansk produktion er reduceret med 10-20 procent ifølge ministeren. 

På trods af hjælpepakkerne fastslår Jacob Elleman-Jensen, at danske virksomheder står med blodrøde regnskaber. 

Strategien angående antistoftest

Pernille Skipper fra Enhedslisten spørger ind til regeringens teststrategi. Der er lige nu ifølge Skipper problemer med troværdigheden af de nuværende antistoftests. Derfor foreslår Enhedslisten et nationalt testcenter med fokus på antistoftest.

Mette Frederiksen svarer "Jeg er helt enig i, at test er en meget vigtig del af vores strategi, og vi har behov for hele tiden at udvikle teststrategien. 

Derudover fortæller hun, at Danmark er inviteret med i et nyt globalt samarbejde om test og forsyningsinfrastrukturen på sundhedsområdet.