Mette Frederiksen med klar besked: “Jeg ved, det kunne have været meget værre”

Pressemødet i Statsministeriet den 11. marts 2020 kaldes historisk, da det var her den delvise nedlukning af Danmark blev varslet. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Statsministeren sætter ord på det seneste år.

Den 11. marts 2020 blev landet lukket ned af Mette Frederiksen. På det historiske pressemøde i spejlsalen på Christiansborg forklarede statsministeren, at den kommende tid ville være anderledes.

Læs også

Vil udskyde fristen: Kommer disse danskere til gode

“Det, jeg vil sige i aften, kommer til at få store konsekvenser for alle danskere,” lød det blandt andet fra Mette Frederiksen.

"Det er myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned i en periode. Vi anlægger med andre ord et forsigtighedsprincip," sagde Mette Frederiksen i marts 2020.

Pressemødet i Statsministeriet den 11. marts 2020 kaldes historisk, da det var her den delvise nedlukning af Danmark blev varslet. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

I skrivende stund er der gået lidt over et år siden, og Danmark er så småt ved at genåbne. Men hvilket samfund er det, danskerne kan forvente at vende tilbage til? 

“Mange skriver en klagesang om året, der er gået. Jeg deler ikke sortsynet. Jeg er smerteligt bevidst om omkostningerne, menneskeligt og økonomisk. Men jeg ved, det kunne have været meget værre, og jeg har grundlæggende en meget stor tiltro til Danmarks modstandskraft,” skriver Mette Frederiksen i et essay i Berlingske og uddyber, at Danmark har klaret sig godt gennem krisen “målt på vækst, beskæftigelse og overdødelighed sammenlignet med mange europæiske lande.” 

Kritik af håndteringen

Selvom Mette Frederiksen lægger vægt på, at “det kunne have været meget værre”, så er det nemt at finde kritikere.

Kritikere, der hurtigt kan få øje på håret i suppen. Eksempelvis minkskandalen, hvor regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve alle raske mink aflivet. Nedlukningen den 11. marts blev imidlertid ikke anbefalet af myndighederne, som først fortalt. 

Mette Frederiksen, statsminister og formand for Socialdemokratiet, står fast, og forklarer, hvordan Danmark har “ført en historisk ekspansiv finanspolitik," der blandt andet skal hjælpe med at komme ovenpå krisen, når landet genåbner. 

Du kan læse hele statsministeren essay her. 

Læs også

TV 2 afslører deltager i populært program

 

 

 

Dagens Gossip