Mindst en million danske huse er ramt: Det bør fjernes hurtigst muligt

Skrevet af Henrik R

16/05/2019
Det er en tikkende bombe, lyder det fra eksperterne. Hver tredje danske bygning er fyldt med asbest, og det skal der gøres noget ved, ellers ender det med at koste liv.

Dagens topnyheder

Det kan gå hen og koste liv, hvis der ikke kommer mere fokus på at få renset ud i danske huse. Eksperter fortæller nu, at mindst en million danske huse er ramt af asbest, hvilket svarer til cirka hver tredje bygning i Danmark.

Det skal der tages hånd om, for hvis ikke man gør det, så kan det ende med at koste liv. Det fortæller Torben Sigsgaard til DR, der er professor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

“Set ud fra et folkesundhedsmæssigt synspunkt vil der være menneskeliv at hente,” lyder det fra professoren.

I Holland er man allerede på nuværende tidspunkt i færd med at få ryddet op i det farlige stof, men det er man altså ikke begyndt på i Danmark endnu, og det er kritisk.

Asbest er nemlig et utrolig farligt stof, som kan gøre mennesker dødeligt syge. Når tagene begynder at blive slidte, vil asbestfibre hvirvle rundt i luften, og hvis de bliver indåndet af mennesker, kan det gå galt.

Mennesker kan nemlig få sygdommen asbetose, men fibrene kan også gå ind og give en aggressive form for lungekræft. Ifølge DR var der i 2017 cirka 160 personer, der blev ramt af aggressive kræftsygdomme, som kunne relateres til asbest.

Nye tage er intet problem

Indtil 1986 brugte man asbest i produktionen af tag, men fra dette årstal blev det ulovligt. Derfor vil tage fra efter 1986 altså ikke være i farezonen, da de ikke indeholder asbest.

Det gør de gamle tage derimod, og det begynder at blive et problem nu, hvor tagene efterhånden er så slidte, at asbestfibrene pludselig begynde at hvirvle rundt.

Der skal blot ganske få fibre til, før man kan udvikle sygdomme af asbest, og derfor er det et rigtig farligt stof.

Der opfordres derfor til, at man på sigt får skiftet sit tag, så det ikke længere indeholder asbest. I Holland er staten gået ind og har lavet en tilskudsordning på 560 millioner kroner, så beboerne ikke står og skal betale 100 % af omkostningerne for at få skiftet et nyt tag.

Øyvind Omland der er professor i arbejdsmedicin på Aalborg Universitetshospital opfordrer til, at man gør noget lignende i Danmark.