Myndigheder har kendt til faren ved e-cigaretter i årevis uden at gøre noget ved det

Foto: Shutterstock

Flere artikler i diverse medier har igennem den sidste uge påpeget, at e-cigaretter har krævet sit første officielle dødsoffer. Sandheden er dog langt mere kompliceret, i hvert fald hvis man spørger kommunikationskonsulent ved SMOKE-IT Jeanett B. Andersen.

Dødsfaldet, der blev omtalt i sidste uge, er i virkeligheden ikke det første dødsfald på baggrund af brug af e-cigaretter. Der hersker nemlig tvivl om, hvorvidt det seneste dødsfald skyldes inhalering af godkendte væsker eller af oliebaserede væsker med indhold af THC. Ifølge en pressemeddelelse udsendt af SMOKE-IT, så skyldes det seneste dødsfald i lighed med tidligere dødsfald, at den afdøde har brugt væsker, der er erhvervet på det sorte marked, og derefter brugt i e-cigaretten.

Ifølge Jeanett B. Andersen kunne yderligere dødsfald være undgået, hvis myndighederne havde været årvågne og havde advaret om brug om alle oliebaserede væsker. Siden 2016 har myndighederne været opmærksomme på faren ved at inhalere disse væsker, men det er først nu, at der er kommet fokus på området.

Læs også

Nye studier viser: Klar kobling mellem e-cigaretter og hjertesygdomme

Minister vil undersøge e-cigaretter

Selvom myndigheder har kendt til problemerne med inhalering af oliebaserede væsker, så er det først nu, at det politiske apparat tager affære.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har bedt Sundhedsstyrelsen indhente udenlandske erfaringer. Ministeren skriver på Twitter: ”Bekymrende udvikling i USA. Jeg har her til aften bedt Sundhedsstyrelsen gennemgå faglig viden om e-cigaretter med særligt fokus på unges skadevirkninger.”

Kan myndigheder og medier være det bekendt?

Det store fokus på e-cigaretter lige nu, skyldes dødsfaldet i USA og den massive mediedækning, men Jeanett B. Andersen, stiller spørgsmålstegn ved, om der handles i rette tid: ”Kunne tilfældene have været undgået, hvis myndighederne og ikke mindst medierne havde råbt vagt i gevær allerede i 2016, og havde advaret omkring brugen af ALLE oliebaserede væsker i forbindelse med e-cigaretter? Kan man være det bekendt?” skriver hun i en pressemeddelelse.

I samme pressemeddelelse påpeger Jeanett B. Andersen, at SMOKE-IT flere gange har rettet henvendelse til ministeriet for at gøre opmærksom på problemet og for at tilbyde sin viden til en eventuel arbejdsgruppe. Desværre har branchens eksperter ikke oplevet nogen synderlig respons på deres henvendelser og disse oplever at der florerer mange udokumenterede påstande om e-cigaretter i medierne. Derfor opfordres der til, at der kommer mere fokus på brugen af e-cigaretter og samtalen og skriverierne om dette og tager udgangspunkt i evidens og forskning.

Læs også

Ny research: E-cigaretter er IKKE et godt alternativ til cigaretter. Særligt to smagsvarianter er farlige for hjertet

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip