Ny research: E-cigaretter er IKKE et godt alternativ til cigaretter. Særligt to smagsvarianter er farlige for hjertet

Foto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix

Forskere har fået nye informationer omkring skadeligheden ved e-cigaretter. De mener derfor ikke, at det er et godt alternativ til de normale cigaretter, og især to smagsvarianter skal man passe på.

Ingen former for rygning er sundt, men skal man endelig gøre det, så har forskning indtil videre vist, at e-cigaretter er en noget bedre løsning end de helt almindelige cigaretter.

E-cigaretterne der kommer med mange forskellige smagsvarianter, er dog ikke sunde at ryge, og nu viser nye undersøgelser, at de faktisk er ret skadelige, og at smagen kan vælger kan have en betydning for ens helbred. Det er særligt to smagsvarianter, der er mere skadelige end andre. De forøger nemlig risikoen for at få et hjerteanfald eller et slagtilfælde.

Læs også

Tragedie: 2-årig pige død efter at putte mobiloplader i munden

Disse smagsvarianter er de farligste

Forskningen har fundet sted på medicinstudiet på Stanford University School of Medicine, og her undersøgte de først og fremmest, hvordan kroppen reagerede på væsken fra e-cigaretter. Derefter sammenlignede de resultaterne for at se, om alle smagsvarianter gav det samme resultat.

Det gjorde det ikke, for der var nemlig forskel på den skade, som de forskellige smagsvarianter pådrog ens krop. De værste varianter man kan vælge ifølge testen er kanel og mentol, men faktisk bør man helt holde sig fra det. Det mener Professor Joseph Wu, der er seniorforfatter på studiet.

Han fortæller, at man indtil nu ikke har haft data på, hvad e-cigaretterne gør ved menneskets endotelceller, men nu hvor man har det, så viser det faktisk, hvor skadelige e-cigaretter er.

“Indtil nu har vi ikke haft data på, hvordan disse e-væsker påvirker menneskets endotelceller. Studiet viser tydeligt, at e-cigaretter ikke er et sikkert alternativ til de traditionelle cigaretter,” fortæller han ifølge Stanford Medicine.

Deres undersøgelser viste, at blodkarrene fik en betydelig stigning i antallet af døde celler og DNA-skade, når de blev udsat for væske fra e-cigaretter. De testede smagsvarianterne sød tobak, mentol, karamel og vanilie, flødekaramel, kanel, og til sidst tobak. Alle varianterne foruden kanel og mentol viste sig at være ‘moderat giftige’ for kroppen, mens der viste sig at være en ‘markant forøgelse’ ved smagsvarianterne kanel og mentol.

Ifølge Professor Joseph Wu bør man helt stoppe med at ryge, men hvis endelig man gør det, så bør man i det mindste holde sig fra kanel eller mentol-smagene.

Læs også

Røgfri generation fra 2030 - Så meget vil priserne stige på cigaretter