En storstilet jagt på de sidste kontanter er skudt i gang.
Om præcis én måned bliver det nemlig slut med at betale med 1000-kronesedler og gamle pengesedler fra 1944, 1952, 1972 og 1997. Og selvom ni ud af ti danskere godt er klar over det, er der stadig milliarder af kroner på fri fod.
Det skriver Avisen Danmark.
Hos Danmarks Nationalbank intensiveres indsatsen nu, hvor slutspurten er sat ind for at få de sidste sedler i hus. Ifølge hovedkasserer Niels Kaas er der fortsat 1000-kronesedler for 1,7 milliarder kroner og gamle sedler for hele 2,5 milliarder kroner i omløb.
"I april har vi modtaget ca. 300 millioner kroner i 1000-kronesedler, så de kommer ind, selvom tempoet er aftaget," siger han.
Siden november 2023 har Nationalbanken kørt en omfattende informationskampagne for at få danskerne til at rydde op i gemmerne. Over 12 millioner kroner er blevet brugt på alt fra avisannoncer til tv-reklamer og breve direkte til borgernes postkasser.
Resultatet? Ifølge Nationalbanken er 92 procent af 1000-kronesedlerne nu indsamlet, hvilket anses som en solid succes. Mange af de ældre sedler, vurderer man, er formentlig gået tabt i tidens løb.
"Vi er nået meget bredt ud, og nu giver vi det et sidste skud op mod 31. maj for at sikre, at så få som muligt ikke har hørt om det," lyder det fra Niels Kaas.
Og til dem, der stadig har nogle sedler liggende i skuffer og under madrasserne, har hovedkassereren en klar opfordring:
"Den 31. maj er en lørdag, så hvis man ligger inde med nogle sedler, så kan man skynde sig ud og have en glad lørdag," siger han.
Efter fristen vil det dog fortsat være muligt at aflevere de gamle sedler i særlige Forex-filialer i Aarhus, Odense og København frem til maj 2026. De indsamlede sedler destrueres derefter under skarpt kontrollerede forhold i Nationalbankens sikre lokaler.