Nu ændrer Sundhedsstyrelsen mening: Danskere bør bære masker

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Sudhedsstyrelsen har opdateret deres anbefalinger i forhold til ansigtsmasker i Danmark.

Siden coronavirussen brød ud i Danmark, har Sundhedsstyrelsen ikke opfordret til, at den alemene dansker skulle benytte sig af en ansigtsmaske. Nu har Sundhedsstyrelsen dog opdateret de generelle anbefalinger, og derfor lyder det nu, at man bruger mundbind i særlige situationer, for at beskytte andre mod coronavrus.

Allerede tilbage i juni offentliggjorde WHO deres anbefalinger om brug af mundbind i forbindelse med coronavirussen. Her anbefalede de, at de enkelte lande overvejede brugen af mundbind i visse sisuationer. På baggrund af det nuværende vidensgrundlag, og viden om smitteforholdene, har man i Danmark nu valgt at følge anbfefalinger. 

Læs også

Jimmy kørte for hurtigt og blev stoppet: Hans utrolige forklaring fik politiet til at droppe bøden

Det fortæller Sundhedsstyrelsen torsdag i en pressemeddelelse. 

 

Sundhedsstyrelsen har på baggrund af WHO's anbefalinger vurderet brugen af mundbind igen. Vurderingen er fortsat, at man generelt godt kan bevæge sig i det offentlige rum uden at bruge mundbind. Der er dog nogle særlige situationer, hvor man ikke kan overholde de generelle anbefalinger, og hvor mundbind kan bruges i stedet. 

”Mundbind kan bruges til at beskytte andre i nogle særlige situationer, hvor de andre redskaber til at forebygge smitte ikke rækker. Vores væsentligste anbefaling er, at hvis man er smittet eller kunne være smittet med COVID-19, så skal man isolere sig. Når man skal til sygehuset for at blive testet, kan man ikke holde sin isolation imens. Derfor anbefaler vi, at man i den situation tager mundbind på,” siger konstitueret vicedirektør Helene Probst.  

Det kan være en god idé

Det kan derfor være en god ide at købe nogle mundbind og have dem liggende derhjemme, hvis man skulle komme i en situation, hvor man får brug for et mundbind fx i forbindelse med test. Samtidig er det vigtigt, at man ved, hvordan mundbind bruges rigtigt. Ellers har de ikke den rette effekt og kan udgøre en øget smitterisiko. Sundhedsstyrelsen har derfor udarbejdet en ny pjece, der beskriver, hvordan man bruger mundbind.   

”Hvis og når man bruger mundbind, så er det vigtigt, at man bruger dem rigtigt. Ellers mister de deres funktion, så man kan risikere at smitte andre eller sig selv, selv om hensigten er det modsatte. Man skal blandt andet være opmærksom på håndhygiejne, når man tager mundbindet på, og man skal huske at skifte det,” fortsætter Helene Bilsted Probst.  

Sundhedsstyrelsen vil fortsat løbende vurdere brugen af mundbind. Vurderingen er afhængig af niveauet af smittespredning i samfundet og den generelle mulighed for at overholde de øvrige anbefalinger fx muligheder for at opretholde afstand i det offentlige rum.

”Mundbind skal ses som et ekstra redskab i værktøjskassen. Der er andre mere effektive redskaber i værktøjskassen fx at selvisolere når man er syg, at holde 1 m afstand og overholde god hygiejne. Men vi skal løbende vurdere, om der er situationer, hvor mundbind kan være relevant,” siger Helene Probst.

Læs også

Stamcellebiolog: Derfor er der større risiko for at mænd dør af coronavirus

 

 

 

Dagens Gossip