Nu er det slut: Andreas Mogensen afleverer medalje tilbage

Mathias Madsen

4 uger siden

|

14/06/2024
Indland
Arkivfoto / Foto: Wikimedia Commons
Andreas Mogensen kunne ikke beholde medaljen.

Dagens topnyheder

Andreas Mogensen blev allerede i maj 2009 sammen med fem andre kandidater af ESA (den europæiske pendant til NASA) i deres hovedkvarter i Paris præsenteret som en del af det europæiske astronautkorps.

Dette var en ekstraordinær præstation, da der var 8413 ansøgere til korpset, og den danske ingeniør med en Ph.d i rumfart måtte altså igennem et usædvanligt lille nåleøje for at nå dertil.

Han blev dog først kendt i den brede befolkning, da han i starten af september 2015 blev den første dansker i rummet nogensinde.

Helt præcis d. 2. september 2015 kl. 0637 dansk tid nåede han over det centralasiatiske land Kasakhstan op i en flyvehøjde på mere end 100 km og kunne dermed erobre titlen, og siden har han været kendt og hyldet i den brede befolkning.

D. 26. august 2023 drog han så igen afsted mod det ydre rum, da han som den 70. kommandør skulle på en seks måneder lang ekspedition til Den International Rumstation.

I forbindelse med ekspeditionen blev han desuden den første ikke amerikanske pilot på et amerikanske rumskib; i dette tilfælde NASA-rumskibet SpaceX Crew 7.

Medbragte kulturgenstande

På sin langvarige rejse til og ombord på Den Internationale Rumstation, som er i kredsløb om Jorden ca. 386 km fra Jordens overflade, medbragte Mogensen naturligvis en masse ting, men det var ikke kun astronautudstyr og personlige ejendele, han havde med.

Ifølge TV2 medbragte han også flere kulturgenstande; herunder den afdøde fysiker Niels Bohrs nobelprismedalje fra 1922.

Det hele skulle dog naturligvis afleveres tilbage, da han vendte hjem til Jorden, og den danske astronaut har derfor også leveret nobelprismedaljen tilbage til Frederiksborg Nationalhistorisk Museum.

Det har museet netop oplyst i en pressemeddelelse.

Mogensen har dog heldigvis sin egen medalje, som han fik af Dronning Margrethe II d. 16. september 2015, efter han var hjemvendt fra rummet og dermed blev den første dansker i rummet.

Her modtog han Den Kongelige Belønningsmedalje i guld med krone og inskription, som han naturligvis har beholdt lige siden.