Ny dansk forskning: Så farligt er det, når du ikke får solens stråler

Skrevet af Jesper Larsen

19/11/2014

Dagens topnyheder

November har indtil videre budt på så få soltimer, at de kan tælles på en enkelt hånd. Det gør dagene mørke og kolde, men så få timer med sol giver også øget risiko for en lang række sygdomme, fordi vi ikke får de D-vitaminer, som solen normalt sørger for i rigelige mængder.

Et dansk forskerhold har netop offentliggjort deres resultater af, hvad der sker, når vi ikke får nok D-vitaminer i det ansete britiske lægetidsskrift, British Medical Journal, og resultatet er skræmmende.

Forskerne er kommet frem til, at et lavt niveau af D-vitamin i kroppen øger dødeligheden med 30 procent, og at det øger risikoen for at få kræft med helt op til 40 procent.

Solarie ikke løsningen

De opsigtsvækkende resultater kommer i forlængelse af lignende forskning på området, der kæder manglende D-vitamin sammen med en række andre sygdomme som depression, knogleskørhed og øget risiko for blodpropper.

De danske forskere kan dog stadig ikke finde ud af, om solens stråler alene kan holde dit niveau af D-vitaminer oppe, ligesom de heller ikke har knækket koden for, hvor meget D-vitamin, der er nødvendigt som kosttilskud i de mørke måneder.

Tidligere har forskere advaret mod, at bruge solarium som erstatning for det manglende sollys i vintermånederne, da UVA-lyset i solarier ikke tilfører kroppen D-vitaminer, men i stedet giver øget risiko for celleforandringer og hudkræft.