Ny dansk vaccine kan vise sig at beskytte mod flere sygdomme

Foto: Shutterstock

En ny dansk vaccine kan vise sig at tjene flere formål end oprindeligt planlagt.

Selvom vi netop et trådt ind i december og dermed vinteren, så er det ikke meget covid-19 fylder i det danske samfund lige nu. Dette til trods, så er en ny dansk vaccine mod coronavirus nu nået til tredje og sidste fase i de kliniske forsøg.

Men er det ikke en lille smule sent at komme med en coronavaccine, tænker du måske. Og jo, det er da måske lidt på bagkant.

Læs også

Hugo Helmig er død

Dog er den på ingen måde ligegyldig, for vaccinen ved navn ABNCoV2 kan nemlig få stor betydning for fremtidige bølger, hvis man skal tro en af hovedpersonerne bag vaccinen. 

- Hvis man ser på det sådan, at man ikke kender fremtiden for coronavirussen, og at den kommer til at blive hos os, så kommer vi til at se ind i noget, der ligner influenzamarkedet, og der kommer vaccinen til at have en plads, fortæller Adam Sander Bertelsen, lektor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet til TV 2.

Den danske vaccine adskiller sig en smule fra de andre vacciner, hvilket er en god ting, lyder det.

- Det er et lidt andet vaccinedesign, end det vi kender fra COVID-19 mRNA-vaccinerne, vi bruger i Danmark. Den er mere stabil, lyder vurderingen fra Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, i ‘Go’ morgen Danmark’.

Ikke nok med at vaccinen potentielt er mere stabil, så er der også en anden potentiel meget stor fordel. Adam Sander Bertelsen mener nemlig, at teknologien kan beskytte mod andre sygdomme også.

- Det, der er meget unikt og pionerende, er, at den her teknologi har potentiale til at beskytte mod sygdomme som astma, allergier og cancer, fortæller han.

Læs også

Kort efter fødsel: Jeanette Ottesen skal skilles

 

Dagens Gossip