Nye afgifter på vej: Vil ramme stort set alle danskere

Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix

Kulturminister Rasmus Prehn har indkaldt til forhandlinger om en ny afgift, og den afgift vil komme til at ramme det mest af den danske befolkning.

Vil man bo i en velfærdsstat som Danmark, er afgifter desværre en nødvendighed. Man må derfor forvente, at man skal betale lidt mere for det hele, fordi det i sidste ende gavner resten af befolkningen.

Læs også

Nu vil de skrotte Rejsekortet

Inden længe vil der højst sandsynligt komme en ny afgift i spil, som kommer til at ramme stort set hele den danske befolkning. Det er kun ganske få mennesker, der ikke bliver ramt, og det er demder ikke benytter sig af en computer eller en telefon.

Kulturministeriet har nemlig indkaldt til forhandlinger, og på dagsordenen er moderniseringen af den såkaldte blankbånds-afgift. Det er en afgift, der er sat i verden for at kompensere rettighedshaverne til film, musik og spil, som mange kopierede på cd’er og dvd’er.

Stævnet for 600 millioner kroner

Afgiften dækkede dog netop kun cd’er og dvd’er, og det har blandt andet medfør, at Copydan har stævnet den danske stat for 600 millioner kroner. Det skyldes, at det er de færreste, der bruger cd’er og dvd’er til at piratkopiere i dag, hvor det i stedet sker via computer eller smartphone.

Kulturministeren ønsker derfor, at computere og smartphones bliver inkluderet i den gamle afgift-aftale, og det vil kort fortalt betyde, at det bliver dyrere at købe smartphone og computere i Danmark.

“I Danmark sikres rettighedshaverne denne kompensation dels ved en afgift på såkaldte løse lagringsmedier som for eksempel blanke CD’er og DVD’er, dels af en statsfinansieret kompensation. Ordningen omfatter ikke såkaldte integrerede lagringsmedier som f.eks. mobiltelefoner, tablets, harddisk-optagere og bærbare computere,” fortæller kulturministeren i en pressemeddelelse.

Sidste år blev der betalt 26.4 millioner kroner til rettighedshaverne som følge af blankbånds-afgiften. Det tal er dog alt for lavt, hvert fald hvis man spørger Copydan, der stævnede staten for 600 millioner, og det er derfor der nu forhandles om nye afgifter.

Læs også

Skoler advarer: To mænd i varevogn forsøger at samle børn op

 

 

Dagens Gossip