Nye tal: Hver femte borger i Danmark har indvandrerbaggrund i år 2060

Nils Würtzenfeld

376 uger siden

|

02/05/2017
Indland
Foto: Polfoto/Lasse Kofod
Foto: Polfoto/Lasse Kofod
I 2060 vil en femtedel af alle danskere være indvandrer eller efterkommer. Det viser nye tal, der vækker blandede følelser på Christiansborg.

Dagens topnyheder

Om 43 år vil godt 20 procent af Danmark bestå af personer med indvandrer- eller efterkommerbaggrund. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik (DST).

Det er Berlingske, der har kigget nærmere på de nye tal, der er en stigning på syv procent i forhold til i dag, hvor cirka 13 procent af den danske befolkning er indvandrer eller efterkommer. 

Samtidig vil næsten hver ottende danske borger i 2060 havde rødder i et ikke-vestligt land.

Ifølge Danmarks Statistik kan tallene dog nå at ændre sig alt efter forudsætninger som dødstal og fødselstal.

På Christiansborg bliver de nye tal blandt andet modtaget med stærke følelser – især hos Dansk Folkeparti, hvor udlændingeordfører, Martin Henriksen, er dybt bekymret.

- Det er rystende. Det er ikke overraskende, men det er rystende, at det går så stærkt med befolkningsudviklingen i Danmark, siger Dansk Martin Henriksen til Berlingske.

Også hos Socialdemokratiet vækker tallene bekymring. 

- Det er ret voldsomme tal, som, jeg synes, bør være en øjenåbner for alle. Hvis vi ikke bringer antallet ned, er det et helt andet Danmark, vi står med om meget kort tid,« forklarer Udlændingeordfører for Socialdemokratiet Dan Jørgensen.

Hos De Radikale er man dog en anelse mere optimistiske og mener, at man udviklingen bør vendes til noget positiv.

- Hvis danskerne ikke begynder at få flere børn, må de komme et andet sted fra. Nu er der et potentiale i form af de mange indvandrerbørn og efterkommere, som i 2060 vil være et stort arbejdspotentiale. Det skal forløses i form af uddannelse, så det kommer til at være en gevinst, mener udlændingeordfører for de Radikale, Sofie Carsten Nielsen til Berlingske.

Avisen har også snakket med Jan Rose Skaksen, der er forskningschef ved Rockwoolfonden.

Han forklarer, at udviklingen med den øgede indvandring kan blive en udfordring for den danske samfundsøkonomi, da ikke-vestlig indvandring i disse år giver økonomisk underskud modsat vestlig indvandring, der samlet set giver økonomisk overskud.

Flere undersøgelser peger dog samtidig på, at de mange nye efterkommere kan blive en gevinst for samfundet, da flere i højere grad uddannes i samme grad som etnisk danske børn.

Dermed vil samfundsbilledet i 2060 således afhænge af, hvor gode vi er til at få integreret indvandrere og efterkommere i dag, mener Jan Rose Skaksen.

Læs også: Joachim B. Olsen: 'Offentligt ansatte må selv betale for deres fridag 1. maj'.