Omkring 100.000 danskere gør brug af det: Nu kommer WHO med vigtig advarsel til Ozempic-brugere

Kamille Isaksen

3 uger siden

|

21/06/2024
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Disse danskere skal være særligt opmærksomme.

Dagens topnyheder

Når man snakker om succesfulde danske virksomheder, kan man ikke komme udenom medicinalvirksomheden Novo Nordisk.

De seneste år er Novo Nordisk stormet fremad i de seneste år, og en stor del af succesen kan tilskrives diabetesmidlet Ozempic.

Nu kommer Verdenssundhedsorganisationen (WHO) dog med en vigtig advarsel omhandlende det populære medicin.

Ulovlige kopier af diabetesmidlet Ozempic florerer nemlig i flere lande, hvilket har fået WHO til at opfordre patienter, apoteker og læger til at være ekstra opmærksomme.

Det skriver Ekstra Bladet.

Ifølge det tyske nyhedsbureau dpa har WHO identificeret ulovlige kopier af Ozempic i flere lande siden 2022, herunder Storbritannien, USA og Brasilien. Ozempic indeholder det aktive stof semaglutid og bruges til behandling af type 2-diabetes, og er også kendt fra vægttabsmedicinen Wegovy.

De forfalskede versioner kan være svære at identificere for almindelige borgere, hvilket gør det nødvendigt at købe medicinen på apoteker med recept fra en læge.

Vigtigt at undgå dette

WHO understreger, at patienterne bør undgå at købe medicinen online, da det kan være vanskeligt at gennemskue ægtheden. "Risikoen ved at indtage ulovlige Ozempic-kopier består i, at man som patient reelt ikke ved, hvad medicinen indeholder, og om den indeholder den korrekte mængde af det aktive stof," udtaler WHO.

For diabetikere kan det betyde, at deres blodsukker ikke reguleres korrekt, og derudover kan ikke-sterile nåle og penne udgøre en yderligere sundhedsrisiko.

Den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse (FDA) har tilbage i december også advaret mod de ulovlige kopier. Advarslerne kommer på baggrund af fund, der viser, at de forfalskede produkter kan indeholde forkerte eller skadelige ingredienser, hvilket udgør en betydelig risiko for patienterne.

Novo Nordisk lancerede Ozempic som diabetesmedicin i 2018, og siden da har det været en vigtig behandlingsmulighed for mange diabetikere.