Pant på cigaretskodder? Så meget vil man få pr. skod

Foto: Claus Bonnerup / Ritzau Scanpix

Alternativet ønsker at få sat pant på cigaretskodder, så de ikke kommer til at ligge og flyde i naturen. 50 øre pr. skod tales der om, men de skal først finde ud af, hvordan det kan udføres i praksis.

Mange mennesker er desværre lidt for dårligere til at rydde op efter sig selv, når de har røget. De smider cigaretskodder på jorden i byerne eller i naturen, og derfor går man som regel ikke mere end et par meter, før man kan se et cigaretskod.

Det skal der laves om på, mener folketingspartiet Alternativet, og de mener, at de har fundet den perfekte løsning på, hvordan man gør dette.

Man skal blot putte pant på cigaretskodderne, så folk får en økonomisk gevinst ud af at samle dem op, og så vil kunne holde naturen helt fri for de mange skodder.

Helt præcist er der tale om, at man kunne modtage 50 øre i pant pr. cigaretskod, som man indleverede, og selvom det umiddelbart ikke lyder af meget, så kan der let samles en stor sum penge ind, hvis man går på jagt efter skodder.

Læs også

Luksusfælden er tilbage: 23-årige Nicolai formår at chokere eksperterne med sin ludomani - 45.000 kroner på et bet

Indtil videre har Alternativet dog ikke en konkret løsning på, hvordan man skal bære sig af med skodpant, men de er interesserede i at sætte et pilotprojekt i gang i Københavns Kommune. Det skriver Tv2.

“Man kunne forestille sig, at en cigaretpakke har et rum ved siden af cigaretterne, hvor man kan putte skod i - og som man så kan aflevere. Her i sommerferien så jeg franske piger, der – når de var på ferie – altid tog en dag, hvor de samlede cigaretskod op. De fyldte en stor colaflaske. Eller måske kan det gøres i forbindelse med flaskeautomater,” fortæller Susanne Zimmer, der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget for Alternativet til Tv2.

Frygter for import af cigaretskodder

I praksis ville det fungere sådan, at en pakke cigaretter stiger med 10 kroner i pris. Det svarer til, at du betaler 50 øre i pant pr. cigaret der er i pakken.

Ideen er umiddelbart en af de bedre, da den kan hjælpe med at holde naturen ren, men det kræver naturligvis, at man finder en holdbar løsning.

SF-politikeren Carl Valentin kan godt lide ideen, men han mener, at der skal en konkret plan på bordet, før man kan afgøre, om det vil fungere eller ej.

Han tænker nemlig på, hvordan man kan se, om et cigaretskod er fra Danmark eller fra udlandet. Ellers vil folk kunne bringe tusindvis af cigaretskodder med sig fra udlandet og indkassere panten på dem, selvom der ikke er betalt pant af dem.

“Jeg er bange for, at folk importerer cigaretskod og får pant for dem. Skal der være en stregkode på skod? Skaber det en kultur, hvor de socialt udsatte i Danmark bliver dem, der samler cigaretskod op,” fortæller han til Tv2.

Ifølge Tv2 så fandt hjemmesiden affaldsindsamlingen.dk i 2008 ud af, at det i Københavns Kommune koster kommunen to kroner, hver gang et cigaretskod smides på gaden.

Læs også

Kat sat til salg for 1.5 mio. kr: Har helt speciel evne

 

 

Dagens Gossip